Nemzetközi gazdaság

Putyin: Oroszország nem ellenzi Ukrajna EU-csatlakozását

Oroszországnak semmi kifogása Ukrajna európai uniós csatlakozása ellene, mert az EU nem katonai blokk – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum pénteki plenáris ülésén.

Az EU nem katonai szervezet, katonapolitikai blokk, ellentétben a NATO-val, ezért mindig is azt mondtuk, semmi kifogásunk nincs ellene. Bármely ország szuverén döntése, hogy csatlakozik-e egy gazdasági egyesüléshez vagy sem, és az adott gazdasági egyesülésen múlik, hogy vegyen-e fel új államokat a tagjai közé vagy sem – mondta beszédében az orosz vezető.

Egyúttal kifejtette, hogy az ukrán gazdaság szerkezete nagyon nagy támogatásokat igényel, és ha Ukrajna nem védi meg a belső piacát, akkor végül félgyarmattá válik. Nem tartotta valószínűnek, hogy a szomszédos ország visszaállítja majd az elveszett repülőgépgyártását, hajógyártását, elektronikai iparát és más kritikus iparágait, mert az európai óriások nem fognak versenytársat teremteni maguk számára.

Russia SPIEF Putin

Fotó: Pavel Bednyakov / Sputnik / AFP

Lehetségesnek nevezte, hogy Ukrajnában "valamiféle összeszerelő gyártás" megvalósítható.

Hogy ez mennyire lehetséges és célszerű az EU számára, azt maguk az országai határozzák meg. Hogy ez Ukrajna javára vagy kárára válik-e, az szintén az ő dolguk, az ukrán nép és az ukrán vezetés dolga

– vélekedett Putyin.

Kitért arra is, hogy Ukrajnának több tízmilliárd dolláros beruházásra lenne szüksége ahhoz, hogy fellendítse gazdaságát, amelyet a Szovjetunióból való kilépése óta "elherdált". Azt is mondta, hogy ukrán nép tehetséges, nagy potenciál rejlik benne, és hangot adott feltételezésének, hogy előbb-utóbb normalizálódik a helyzet.

A globális csipgyártás is Putyin célkeresztjébe került

Moszkva május végén korlátozni kezdte a félvezetők gyártásához nélkülözhetetlen nemesgázok exportját.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, aki Putyinnal együtt szerepelt a fórumon, kijelentette, hogy hazája nem ismeri el a donyecki és a luhanszki "népköztársaság", valamint más olyan kvázi állami területek függetlenségét, mint Tajvan, Koszovó, Dél-Oszétia vagy Abházia, mert szerinte a nemzetek önrendelkezési jogának széles körű alkalmazása káoszhoz vezethet. Mint mondta, ha ennek a jognak valóban érvényt szereznének az egész világon, akkor a jelenlegi 193 helyett több mint 500 állam lenne a Földön. Ugyanakkor nehezen tudja elképzelni Ukrajna uniós csatlakozását a szigorú belépési követelmények miatt.

 

háború Ukrajna Oroszország Vlagyimir Putyin Európai Unió eu-csatlakozás
Kapcsolódó cikkek