Nemzetközi gazdaság

Ukrajna nem aknamentesíti az Odessza körüli vizeket

Ukrajna nem fogja aknamentesíteni a Fekete-tengert Odessza körül, mivel attól tartanak, hogy Oroszország kihasználja a helyzetet, hogy megtámadja a várost. Ezzel meghiúsulni látszik az élelmezési válság megoldásának egyik legkézenfekvőbb módja.

Az AFP írta meg, hogy az odesszai regionális adminisztráció szóvivője, Serghi Bratciuk arról beszélt, hogy

az orosz erők az aknák eltávolítását kihasználva támadhatják meg Odesszát, így nem fogják kihalászni az aknákat a tengerből.

Bratciuk erről azt követően beszélt, hogy Ankarában tárgyalt egymással Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter. A megbeszélést témája az volt, hogy miként lehetne az Ukrajnában ragadt gabonát visszajuttatni a világpiacokra.

1240799505 ODESA, UKRAINE - MAY 20: Ukrainian citizens try to live normally despite the continuous bombing that the region is suffering and the danger of a Russian attack on the city in Odesa, Ukraine on May 20, 2022. After several months of the war, the port city is a crucial point for both sides of the conflict and the rest of the world, due to the transport of food and other goods that have to pass through the city's port. (Photo by Adri Salido/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Adri Salido / Anadolu Agency via Getty Images

Több forgatókönyv is létezik az ukrán termények elszállítására. Ezek között szerepel a Fehéroroszország, Magyarország, Románia vagy Lengyelország felé történő vasúti szállítás. Szóba jöhet még a Dunán történő folyami szállítás Románia felé, illetve az orosz fennhatóság alá került, Azovi-tengeri kikötők. A legjobb megoldásnak eddig az odesszai kikötőből történő tengeri szállítás tűnt. Törökország jelezte, hogy hajlandó lenne biztosítani az Odesszából induló hajók biztonságát és befogadni, majd a világpiacra csatornázni az érkező terményeket. Ezt a tervet Moszkva is támogatná, de csak abban az eseten, ha

lehetőséget kap a kikötőben megforduló hajók ellenőrzésére, illetve akkor, ha Ukrajna eltávolítja a Fekete-tengeren hánykolódó aknákat

- mondta Szergej Lavrov az ankarai tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón. Az hajók átvizsgálását azért tartja fontosnak Oroszország, hogy senki ne tudjon titkos fegyverszállítmányokat küldeni az ukránoknak.

1241085962 ODESSA, UKRAINE - 2022/03/30: General view of the commercial port of the city. The third largest city in Ukraine located in the south of the country, Odessa is the main naval base of the Ukrainian Navy and the administrative center of the Odessa region. The city, standing on the shore of the Odessa Gulf of the Black Sea, is the largest commercial sea port of Ukraine. (Photo by Rick Mave/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Rick Mave / LightRocket via Getty Images

Bratciuk közölte, hogy az aknák eltávolítását akkor tudják vállalni, ha

kapnak hajók ellen bevethető rakétákat, illetve NATO-kíséretet a konvojok mellé.

Becslések szerint Ukrajnában 22 millió tonna gabona rekedt meg. Amennyiben ezek a mennyiségek néhány héten belül nem kerülnek a világpiacra az globális szintű élelmezési válsághoz vezethet.

 

Törökország háború Fekete-tenger gabona Ukrajna Oroszország Ankara kikötő Odessza élelmiszerválság aknák
Kapcsolódó cikkek