A Nestlé átlagosan 6,5 százalékkal emelte az árait 2022 első felében, mivel a költségek példátlan növekedésével küzdenek – közölte a CNN.

A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata leginkább Észak-Amerikában, 9,8 százalékkal emelte az árait, ezt követi Latin-Amerika 9,4 százalékkal. A Nestlé szerint a nyersanyagok, a csomagolás, a szállítmányozás és az energiaárak drasztikus növekedése rontotta a vállalat haszonkulcsát, és emiatt kénytelen árat emelni.

Fegyelmezett költségszabályozással és a működési hatékonyság növelésével korlátoztuk a példátlan inflációs nyomás és az ellátási láncok okozta kihívásokat, amelyek a haszonkulcsunkat is hátrányosan érintették

– nyilatkozta Mark Schneider vezérigazgató.

Pink Ruby chocolate from Nestlé Hamburg, 10 April 2018, Germany, Hamburg: An arrangement of pink-coloured Ruby KitKat chocolate bars of food manufacturer Nestlé, is on display during a press meeting of Nestlé Hamburg. Nestlé has launched a campaign for its new KitKat chocolate bar, the  KitKat Ruby, which is made of pink-coloured chocolate. The chocolate bar was made exclusively for the European market and will be available in shops from 7 May. Photo: Georg Wendt/dpa (Photo by Georg Wendt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Georg Wendt / AFP

A magasabb árak ellenére 8,1 százalékkal növelte az eladásait a cég, köszönhetően a Purina állateledek iránti erős érdeklődésnek.

A globális megemelte a világ legnagyobb gyártóinak költségeit, amit leginkább a fogyasztókra hárítottak. Az Unilever, a Nestlé egyik legnagyobb vetélytársa átlagosan 9,8 százalékkal növelte az árait.

A magas költségek a világ élelmiszer-ellátásában is bizonytalanságokat szültek, és ezen csak tovább rontott az orosz–ukrán háborús helyzet is. A háború miatt rekordmagasak lettek az energiahordozók és az alapvető nyersanyagok költségei is.

Az Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) élelmiszerár-indexe szerint az iparágban az árak három hónapja folyamatosan csökkennek, de még így is 23 százalékkal magasabbak voltak júniusban, mint a tavalyi évben ilyenkor.

A Világélelmezési program (WFP) becslései szerint

idén 47 millió ember került az éhezők kategóriájába az ukrajnai háború következtében.

A múlt héten Oroszország és Ukrajna megállapodást írt alá, amely lehetővé teszi a gabona- és az olajosmag-export újraindítását az ukrán fekete-tengeri kikötőkből a több hónapos elzárás után.