Véget érhet a rekordprofitok kora a bányászati szektorban, a Rio Tinto angol-ausztrál csoport szerdán a féléves profitjának meredek csökkenéséről számolt be, és felére vágta vissza osztalékfizetését.  

A Rio Tinto Group – a világ második legnagyobb fémipari és bányászati vállalata a BHP után – 29 százalékos féléves profitcsökkenésről számolt be.

A core tevékenység nyeresége a júniusig tartó hat hónapban 8,6 milliárd dollár volt a tavalyi 12,2 milliárd dollár után. 

Dramatically scarred landscape of mineral-rich ground and rock at the Rio Tinto mines. Huelva province, Andalusia, Spain. (Photo by Thomas Dressler / Biosphoto / Biosphoto via AFP)
Fotó: Thomas Dressler / Biosphoto via AFP

A vállalat, amely a nagy bányászcégek közül elsőként hozta nyilvánosságra jelentését, bejelentette, hogy a hathavi időszak nyereségéből 4,3 milliárd dollár osztalékot fizet a részvényeseknek, vagyis a nettó eredmény 50 százalékát.

Bár ez még mindig a második legmagasabb féléves kifizetés, és összhangban van a vállalat osztalékpolitikájával, az lényegesen alacsonyabb, mint a tavalyi 9,1 milliárd dolláros kifizetés. Az elmúlt három évben a Rio általában a profit 65 százalékát fizette ki osztalékként, ezértaz elemzők most is 65-70 százalékos arányra számítottak.

People hold a banner as they gather to block the highway, in Belgrade, on December 11, 2021 to protest against the Anglo-Australian company Rio Tinto's plan to open a lithium mine in the country. - Farmhouses and cornfields dot the gentle, rolling plains of Serbia's Jadar Valley, but underneath the bucolic surface lies one of Europe's largest lithium deposits -- the source fuelling the latest round of unrest in the Balkan nation. But environmental activists and locals living near the future mining site have accused Rio Tinto and President Aleksandar Vucic's administration of cloaking the entire project in secrecy and refusing to release environmental assessment reports. (Photo by OLIVER BUNIC / AFP)
Fotó: Oliver Bunic / AFP

Dominic O’Kane, a JPMorgan elemzője szerint az 50 százalékos osztalékrátát meglehetősen negatívan fogadhatják a befektetők.

A Rio vezérigazgatója, Jakob Stausholm megvédte a részvényenkénti 276 centes kifizetést, kifejtve, hogy egy évvel ezelőtt a vasérc ára több mint kétszer olyan magas volt, mint ma, és hangsúlyozta, hogy

az abszolút számot is meg kell nézni, mivel a 4,3 milliárd dollár elképesztően nagy összeg.

 

Két éven belül elkezdhetik építeni az orosz–kínai gázvezetéket Mongólián át

Egy hatalmas rézbányabővítés is jó úton halad a Góbi sivatagban.