Még két év van hátra a 2024-es párizsi olimpiai játékokig, azonban a költségek és az esemény biztonsága miatti aggodalmak már az egekbe szöktek. Kezdetben még 6,8 milliárd euróra becsülték a játékok teljes költségvetését – beleértve a létesítmények és a szervezés körül felmerülő kiadásokat –, ehhez képest mára már 8,3 milliárd euróra rúg az összeg. A végső számok azonban valószínűleg nem állnak meg itt sem, mivel a francia kormány tovább fokozná a rendezvény biztonságát, ráadásul az egyre gyorsuló miatt a tervezettnél magasabb építési és anyagköltségekkel is szembe kell nézniük.

French President Emmanuel Macron, wearing a working helmet, visits the building site of the Olympic Village in Saint-Ouen on October 14, 2021, as part of a visit to construction sites dedicated to Paris 2024 Olympic and Paralympic Games in Seine-Saint-Denis, Paris suburb. - A plan to build 5,000 small local sports facilities for an amount of 200 million euros will be launched by 2024 to facilitate in particular new sports practices such as skateboarding or 3X3 basketball, the Elysee announced on October 13, 2021. (Photo by SARAH MEYSSONNIER / POOL / AFP)
Fotó: Sarah Meyssonnier / AFP

Miután hétfőn találkozott a szervezőkkel Emmanuel Macron francia elnök, az illetékesek azt nyilatkozták: már biztosan mondhatják, hogy Franciaország minden védintézkedést megtesz, hogy a nézők és a játékosok biztonságban legyenek.

Az UEFA független vizsgálatot rendelt el a döntővel kapcsolatban

A káoszba fulladt döntő miatt egymásnak feszült az Egyesült Királyság és Franciaország.

 A kormány tervei szerint naponta akár 11 ezer rendőrt és 25 ezer biztonsági őrt is kivezényelhetnek a helyszínre, hogy elkerüljék a májusi futballmérkőzésen tapasztalt káoszt, és elkerülhessék az erőszakos cselekményeket.

Mindez azonban meglehetősen megemeli a rendezvény költségeit. Franciaországban július elején 6,5 százalékra becsülték az éves inflációt, amely még mindig az egyik legalacsonyabb az eurózónában Macron energiapolitikájának köszönhetően.

Légi felvétel a 2024-es párizsi olimpiai játékokra készülő vízi aréna építéséről. Fotó: Colin Bertier / AFP

A kezdeti költségvetés ritkán állja meg a helyét az olimpiák esetében, az elmúlt években minden játék költsége túlszárnyalta a 10 milliárd eurót– mondta Jean-Pascal Gayant sportközgazdász a Bloombergnek.

Horribilis összeg: ennyibe került a tokiói olimpia

A szervezők végül kétszer annyit költöttek rá, mint amennyit terveztek.

Tokyo,,Japan,,July,2021:,Paris,24,Olympic,Flag,Waving,In
Fotó: Shutterstock

A kormánytisztviselő szerint most a szervezőbizottság próbálja meggyőzni a szponzorokat – köztük az Orange francia távközlési vállalatot és a BNP Paribas bankcsoportot –, hogy növeljék a támogatásukat. Emellett az állam és a hatóságok hozzávetőleg 1,7 milliárd euróval járulhatnak hozzá a programhoz.

Egyelőre nem tervezik áthárítani a költségeket a fogyasztókra, így maradhatnak az eredetileg tervezett jegyárak – tette hozzá az illetékes.