A nyári hónapokban, amikor az emberek kevesebb ruházatot viselnek és láthatóvá válnak az ékszereik, Párizs, Barcelona, London, Madrid és Róma utcasarkain a tolvajok várakoznak, egyedül vagy csoportosan, gyalogosan vagy motoron, hogy kihasználva a legmegfelelőbb alkalmat, elcsenjék az értékes darabokat. A tulajdonosok lehet, hogy észre sem veszik, amikor leveszik róluk a láncot vagy órát, ha azonban nem ilyen gyakorlott tolvajjal állnak szemben, akár erőszakos cselekményre is sor kerülhet. Az El País spanyol napilap szerint 

Európában „demokratizálódott” az ékszerlopás,

egykor még gondos szakértők munkája volt, ma már azonban közönséges bűnözők végzik. A járvány óta így a tulajdonosoknak már nem csupán a kifinomult tolvajokra kell figyelniük, hanem egy új fajta generáció is beroppant a piacra, akik nem vetik meg az erőszakot sem.

óra rablás
Fotó: picture alliance/Getty Images

Barcelona

A képek futótűzként terjedtek a közösségi médiában: egy férfi sétált a családjával az óvárosban, amikor egy tolvaj erőszakosan rátámadt, és elvette az óráját. A férfi bevallása szerint egy 800 ezer euró értékű Hublot-ról volt szó, bár a rendőrség ellenőrizte, és valójában körülbelül 43 ezer eurót ért az ellopott óra.

A fiatal tolvajokat általában nemzetközi hálózatok toborozzák, és az ellopott órákat az ázsiai piacon értékesítik. 

Az órarablók jókora készpénzt kapnak, bár ez csekély ahhoz képest, amit a végső eladók kereshetnek a piszkos üzleten.

Rendőrségi források szerint egy évtizeddel ezelőtt még a legtöbb óralopást olasz vagy dél-amerikai tolvajok követték el, általában motorkerékpáron.

Mára azonban ennél kiterjedtebb lett a kör: Barcelonában például az erőszakos rablások több mint 4 százalékát az órák miatt követik el. Annak érdekében, hogy feltérképezzék az egyes találatok mögött meghúzódó bűnözői struktúrákat és az igazságszolgáltatást is segítsék, a katalán rendőrség egy egységet hozott létre.

A hírszerzés lehetővé tette a zsaruknak, hogy nyomon kövessék a luxusórák életét a rablás után,a legtöbbet Európában lopták el, majd a toborzók büntetlen előéletű embereket vettek fel egyetlen küldetéssel: utazzanak más városba az ellopott vagyonnal a csuklójukon.

Mallorca

2019 augusztusában a spanyol Baleár-szigetek legfőbb ügyésze, Bartomeu Barceló a La Rambla közelében sétált, amikor egy fiatal férfi hátulról meglökte, és kibillentette az egyensúlyából. Mindeközben az aranyóráját is lekapták a csuklójáról. A támadó egy másik fiatalemberrel elmenekült, aki motorkerékpáron várta. Órákkal később letartóztatták őket, miközben próbáltak felszállni egy repülőre a palmai reptéren.

Eduardo Pérez főfelügyelő, az Országos Rendőrség osztályvezetője szerint mindketten egy nápolyi bandához tartoztak, amely monopóliummal rendelkezik a spanyol szigetvilágban a luxusórák lopásában. 

Több mint 30 ezer euró értékű karórákat lopnak már el – minimális erőszakkal –, és repülővel viszik őket Barcelonába, Rómába, vagy Nápolyba.

A felügyelő elismerte, hogy néhány évvel ezelőtt ezeket még elszigetelt eseményekként kezelték, de most egy szervezettebb megközelítésben nézik az eseteket. A banda leginkább a luxus üdülőhelyeken tevékenykedik, az esetek 90 százalékában külföldiek az áldozatok. A legtöbb rablás május és október között zajlik.

Az egyik leghírhedtebb rablás egy fiatal azerbajdzsáni turista 1,2 millió eurós órája volt tavaly júniusban Ibizán. A Richard Mille márka 50-03-as McLaren F1-es modellje volt, egyike annak a mindössze 75 példánynak, amelyeket világszerte gyártottak. Végül egy biztonsági magáncégnek sikerült visszaszereznie.

A nápolyi bandák közönséges tolvajokat toboroznak. A legtöbben észak-afrikai származású, egymással semmilyen kapcsolatban nem álló fiatal férfiak, akik időnként erőszakhoz is folyamodnak. Télen pedig átutaznak a Kanári-szigetekre rabolni, kihasználva a jó időt és a turizmust – állítja az országos rendőrség. A gyakori rablások esetén a rendőrség megvárja a feljelentést, mielőtt intézkedne. A szakosodott nápolyiak esetében viszont a titkosszolgálat segítségét is igénybe veszik.

A múltkor még azelőtt sikerült letartóztatnunk az elkövetőket, hogy a lopást feljelentették volna. Megállítottuk őket a repülőtéren, amikor felszálltak a gépre– magyarázza a főfelügyelő.

Madrid

Februárban egy férfi elment az előkelő salamancai kerületi rendőrőrsre, hogy bejelentse a 40 ezer euró értékű órájának ellopását. Elmondta, hogy miközben a lámpánál ült az autójában, egy motorkerékpár megállt mellette, és a sofőr addig fogta a karját, amíg le nem tépte az óráját. Alig egy hónap alatt fülön is csípték a rendőrök a tolvajt: miután egy 80 ezer eurós Patek Philippe karórát ellopott egy férfitól, akit a járművéből rángatott ki, a járdán ütközött a robogójával, és ekkor le is tartóztatták.

Az elmúlt hónapokban négy folyamatban lévő ügyet is le tudtak zárni, valamint le is tartóztatták a nyolc gyanúsítottat, akik közül heten még mindig börtönben vannak – csaknem félmillió euró értékű órák ellopása miatt. Salamanca, Chamartín és Chamberí gazdag negyedei voltak a vadászterületeik, és nem haboztak erőszakot sem alkalmazni.

A rablásokat kevesebb mint egy éve kezdték felderíteni. Ezekben a negyedekben ez szokatlan, de nagyon félek, hogy állandósul– mondta egy rendőrségi forrás, aki a spanyol főváros jómódú részein dolgozik.

A fogvatartottak egy része ittasan csábította el az áldozatokat. Egy venezuelai banda előszeretettel kutatta át a gazdag területek teraszos kávézóit, figyelte csuklókat, majd megtámadta a leghivalkodóbb órával büszkélkedő áldozatokat.

Párizs

A luxusvilág fővárosában az utcai óralopások száma egy évtizeddel ezelőtt kezdett el szaporodni, és az utóbbi években „demokratizálódott”, ahogy azt a Le Parisien helyi lap írja rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Eleinte nápolyi vagy algériai bandák működtek, hivatásos tolvajok, akik minimális erőszakkal tudták ellopni az órákat, és alaposan ismerték a piacot. Ám most egy új generáció csatlakozott hozzájuk, ami külvárosi fiatalokból, a szektort felületesen ismerő kisbűnözőkből áll. A támadások is így rendkívül erőszakosak lehetnek – mondta a lapnak májusban Julien Herbaut biztos, a francia főváros területi biztonságért felelős vezetője.

Ezek a durvább és tapasztalatlanabb tolvajok a mintegy 15 ezer euró értékű Rolexeket veszik célba, amelyeket azonnal továbbadnak. 

Mindösszesen két vagy három modellt ismernek, semmi többet.

A Journal du dimanche által közzétett adatok szerint 2022 eleje óta 31 százalékkal nőtt a luxusóralopások száma Párizsban. 

Május 22-én a BFMTV csatorna kevesebb mint négy óra alatt három rablást rögzített Párizs különböző negyedeiben: egy Rolexet 25 ezer euró értékben, egy másikat 8 000 euróért, valamint egy 400 ezres Richard Millet karórát.

Változtak az idők, ahogy a módszerek is. A nápolyiak, ahogy Herbaut elmagyarázta, észreveszik a luxusautókat, megközelítik egy motorkerékpárral, behajtják a visszapillantó tükröt, és amikor a sofőr kinyújtja a karját, hogy visszaállítsa, gyorsan megszerzik az óráját egy második motorkerékpárról. Az algériai módszer szerint pedig csoportosan közelítik meg az áldozatot, viccelődnek vele, és kihasználják az alkalmat, hogy ellopják az órájukat anélkül, hogy a tulajdonos észrevenné.

Mindezzel szemben azonban az új, fiatalabb és pimaszabb generáció módszere az, hogy az áldozatot egyszerűen hátulról megragadják a nyakánál fogva, majd a cinkostársuk letépi az óráját.

London

Hasfelmetsző Jack után több hírhedt bűnöző is megjelent az Egyesült Királyságban. 

Legutóbb a Rolex Rippers kapott nagyobb médiafigyelmet, egy fiatal nőkből álló banda, lágy kelet-európai akcentussal beszélik az angolt, és az áldozataik elsősorban idősebb férfiak. Amint meglátnak egy idősebb urat, aki drága autóval közlekedik, vagy kilép egy ínyenc szupermarketből, a csuklójukra néznek, és keresik a hőn áhított luxusórát. Úgy tesznek, mintha valamilyen felmérésben vagy gyűjtésben vennének részt, így gyanú nélkül tudnak közeledni a férfiakhoz.

Ezek a hölgyek Anglia leggazdagabb részein tevékenykednek: Dorset, Hampshire, Gloucestershire, Wiltshire, Surrey és Sussex. Eddig idén a rendőrség már több mint 60 esetről értesült. A hatóságok szerint több nő is részt vesz a rablásokban, bűnszervezetként működnek. 

Becslések szerint csak 2011-ben több mint 600 ezer euró értékű luxusórákat loptak el diszkrét módszereikkel.

Róma

Meglehetősen elterjedt a luxusóra-lopás Olaszországban. Nápoly az a hely, ami a legtöbbször szóba került, ha luxusóratolvajokról van szó. Olaszországban a tolvajok legújabb szerzeményei között szerepel egy 39 ezer eurós Patek Philippe, amely Daniel Auteuil francia színészé volt, valamint 50 ezer euró értékű karóra, amit egy római gyűjtőtől szereztek.

Az itteni a gengszterek külföldön is tevékenykednek: nyáron Ibiza, Míkonosz, Cannes, Barcelona és a francia Riviéra szerepel az úti céljaik között, míg télen Milánó, Torino és Róma környékén szedik zsákmányukat.

Az ellopott, jó állapotban lévő órák értéke 30 százalékkal csökken a feketepiacon.

A darabokat többnyire nápolyi lopott árucikkekkel foglalkozó kereskedők vásárolják, akik a kelet-ázsiai, főként kínai és hongkongi piacokkal tartják a kapcsolatot. Emellett Oroszország is nagy felvásárló. Eladás előtt egy szakértő még megvizsgálja az órát, valamint gondoskodik a biztonságos szállításról.