Görögországban megközelítette, néhol túl is szárnyalta a járvány előtti szintet a turisztikai szektor bevétele a Bank of Greece legfrissebb adatai szerint. Az ágazat 2022 áprilisában 432,1 millió eurós, január-áprilisban pedig 633,0 millió eurós mérleggel zárt, miközben a járvány előtt, 2019 áprilisában 211,1 millió eurós, január-áprilisban pedig 375,7 millió eurós többlete volt. Az idei évben a repülőterek forgalma is jelentősen nőtt, annak ellenére, hogy több fronton is kihívásokkal néznek szembe – mint a Covid-19, az orosz-ukrán háború, az és az inflációs nyomás –, és elmaradnak a kínai, orosz és ukrán turisták is.

Mindennek ellenére a mediterrán ország elsőszámú célpont a franciák, izraeliek és szerbek körében, illetve sok román turista is érkezik. A britek, németek és skandináv nyaralók is első három fő úticéljuk között említik az országot – mondta Vaszílisz Kikíliasz turisztikai miniszter, hozzátéve, hogy két fő céljukat is elérték: sikerült széthúzni a turisztikai szezont, és be tudták vonzani az átlagosnál többet költő vendégeket is.

An aerial view shows people on a jet-ski enjoying the sea off the beach of koutsounari, near Ierapetra, in the island of Crete, on July 23, 2020. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Fotó: ARIS MESSINIS / AFP

A jegybanki adatokra hivatkozva Kikíliasz elmondta, minden jel szerint jó szezon elé néznek, így megközelíthetik a 2019-es pandémia előtti rekordszintet. 

A Görög Polgári Légiközlekedési Hatóság (HCAA) adatai szerint az év első öt hónapjában összesen 14 millió utas repült Görögországba, ami 377,7 százalékos növekedés 2021 azonos időszakához (2,93 millió utas) képest, és a járvány előtti szint 86 százalékának felel meg.

Az összes beutazó száma pedig 884 százalékkal növekedett áprilisban, költéseiknek köszönhetően a turisztikai szektor bevétele tízszeresével nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ezenkívül a SETE Intelligence (INSETE) kutatóintézet adatai szerint a légitársaságok mostani, június 27. és július 3. között hétre összesen 879 069, a július 10-ig tartó hétre pedig 939 943 jegyet adtak ki,

Amennyiben sikerült mindet eladni, úgy e két hét alatt 1,8 millió látogató érkezhet az országba. 

Az athéni repülőtérre érkeznek a legtöbben, június 27. és július 10. között 484 155 turistát várnak, ezt követik Kréta repülőterei (271 323 utassal), valamint Rodosz szigete (213 754 utas). Ezalatt a legtöbben az Egyesült Királyságból (397 298 fő), Németországból (345 927 hely), Olaszországból (208 759 utas) és Franciaországból (133 874 hely) érkeznek.

Tourism in Greece - The exotic beach of Falassarna at the western side of Crete island. Falasarna bay with 5 beaches with whitish sand and crystal clear transparent tropical turquoise water hosts some of the most famous beaches in Greece, which has been awarded as the best beach of Crete and voted as one of the 10 best beaches in Europe several times in the past. Local people and tourists are seen relaxing, sunbathing, tanning, swimming, doing water sports and walking. Tourism is bouncing back with reservations exceeding the pre-pandemic numbers, putting Greece and the Greek islands on high demand. Tourists travel after the Covid-19 Coronavirus pandemic. Falassarna, Chania, Crete island, Greece on June 14, 2022  (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

Noha Görögország komoly munkaerőhiánnyal küzd, alig találni szabad repülőjegyet, a szállodák közel teltházzal üzemelnek, és az emberek úgy költenek, mintha nem lenne holnap.

Olyannyira, hogy a turisztikai ágazat bevételei meghaladhatják a 2019-es rekordévet, mielőtt a koronavírus 2020-ban lecsapott volna, és közel két évre le kellett zárni a határokat. Az idei második negyedév meglehetősen jól indult, az áprilisi bevételek 20 százalékkal nőttek és a jelek szerint júniusban sem lesz másképp a Kathimerini görög hírportál szerint.

Ha még valamilyen szinten vissza is tér ősztől a járvány, a tavaszi és nyári bevételek várhatóan fedezni tudják az esetleges veszteségeket. A Görög Turisztikai Konföderáció (SETE) közgyűlésén elhangzott, hogy az ágazat 20 milliárd eurót hozhat idén, amelynek nagy része a 4 és 5 csillagos szállodáknál és a luxus üdülőhelyeken csapódik le.