A brit gazdaság kilátásai egyre romlanak, ezt erősíti a Bloomberg friss felmérése is, amely szerint közelíti az 50 százalékot a veszélye a következő 12 hónapban. Bár a hivatalos előrejelzések azt mutatják, hogy a gazdaság a második negyedévben is megúszta a zsugorodást, a közgazdászok egyre pesszimistábbak az megugrása miatt. 

A Bloomberg júliusi felmérésére válaszoló 13 elemző 45 százalékos esélyt lát egy ilyen visszaesésre a következő egy évben – ez háromszor nagyobb, mint amekkora valószínűséget az év elején adtak a recesszióra. 

Hasonlóan romlanak egyébként a többi vezető ipari állam kilátásai is, az Egyesült Államok esetében például szintén a Bloomberg szerint a jó pár hónappal ezelőtti nulláról 38 százalékra nőtt az egy éven belül bekövetkező recesszió esélye, a Goldman Sachs szerint az eurózóna esetében pedig 45 százalékra.
 

United Kingdown, London, Stratford District, Westfield Stratford shopping center (Photo by GARDEL Bertrand / hemis.fr / Hemis via AFP)
Fotó: Gardel Bertrand / AFP

A számok jól mutatják, milyen gazdasági kihívás vár Boris Johnson brit miniszterelnök utódjára. A gyengeség forrása a négy évtizedes csúcson lévő, jelenleg 9,1 százalékos infláció és a megélhetési költségek válsága, a potenciális utódok pedig egyelőre az adók és a kormányzati kiadások csökkentéséről beszélnek, hogy megszólítsák a konzervatív párt szavazói a bázisát. 

Ezt a vitát azonban a gazdaságot fenyegető veszélyek hamarosan felülírhatják. 

A növekedési előrejelzések mediánja az idén minden hónapban csökkent, jelenleg 3,4 százalékos az idén és 0,7 százalékos jövőre. Ehhez képest az infláció a Bank of England várakozásai szerint októberre eléri a 11 százalékot, elemzők szerint pedig a negyedik negyedévre a 10 százalékot, ami meghaladja a Németországra, Franciaországra, Olaszországra és Spanyolországra jelzett szintet.
Az inflációs nyomás és a megélhetési válság hatása egyértelműen tükröződik a kiskereskedelmi adatokban is. Az ágazati szövetség (British Retail Consortium – BRC) keddi jelentése szerint 

a kiskereskedelmi eladások volumene immár a harmadik egymást követő hónapban csökkent,

júliusban 1 százalékkal az egy évvel ezelőttihez képest, a májusi 1,1 százalékos visszaesés után. A szervezet arra is figyelmeztet, hogy egyre többen választják az olcsóbb termékeket az élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlásakor, és érzékelhetően visszaesett a kereslet a nagyobb beruházások, például háztartási berendezések és bútorok iránt.

Shoppers carrying full shopping bags brave the inclement weather in west London on May 15, 2022. (Photo by Daniel LEAL / AFP)
Fotó: Daniel Leal / AFP


„Az értékesítési volumenek olyan mértékben csökkennek, amilyenre a világjárvány mélypontja óta nem volt példa, mivel az infláció továbbra is magas, és a háztartások visszafogják a kiadásaikat” – idézte a Sky News Helen Dickinsont, a BRC vezérigazgatóját. A kiskereskedők az ellátási láncukban erősen növekvő költségek és a vásárlók áremelkedésektől való védelme között vergődnek – mondta, és sürgette a kormányt, hogy legyen kreatív, és találja meg a költségnyomás enyhítésének a módját.