A szerdai munkabeszüntetés után újabb hasonló demonstráció várható a Lufthansa német légitársaságnál. A vállalat pilótái vasárnap 97,6 százalékos elsöprő többséggel szavaztak a sztrájk mellett – adta hírül a Reuters.

A kontinens légiközlekedése hónapok óta komoly fennakadásoktól szenved. A munkabeszüntetések és a létszámhiány miatt eddig is több ezer járatot töröltek szerte Európában, az utasoknak kényelmetlenséget és órákig tartó sorban állásokat okozva ezzel. A világ legnagyobb repülőterein ráadásul megnövekedett forgalommal kell számolni, hiszen a járvány miatti lezárások óta ez az első nyár, amikor lényegében bármerre szabadon lehet utazni, és sokan élnek is a lehetőséggel.

A Lufthansa dolgozóinak mostani szavazása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a sztrájkot meg is tartják, ugyanakkor ez egy igencsak erőteljes jelzés volt a munkáltató felé, hogy konstruktív lépéseket kell tennie

– nyilatkozta Marcel Groels, a pilóták szakszervezetének (Vereinigung Cockpit) elnökségi tagja.

Verdi warning strike at Lufthansa - Hamburg 27 July 2022, Hamburg: Participants of a rally of the trade union Verdi stand in front of the Lufthansa Technik site. Due to the Verdi warning strike, Lufthansa has canceled almost its entire flight schedule for Wednesday. Photo: Daniel Bockwoldt/dpa (Photo by Daniel Bockwoldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Daniel Bockwoldt / AFP

A Lufthansa szóvivője a szavazás kapcsán elmondta, hogy tiszteletben tartják annak eredményét, és bíznak abban, hogy a tárgyalóasztalnál konstruktív megoldás születik.

A pilóták szakszervezete, a VC 5,5 százalékos fizetésemelést követel az idén a repülőgép-vezetők számára, ezt követően pedig automatikus inflációkövető bérezést.

Szintén szerepel a követelések között, hogy a cégcsoport valamennyi elemére vonatkozóan egységes legyen a bérstruktúra, azaz ugyanazok a fizetések vonatkozzanak a zászlóshajó Lufthansára és a fapados légitársaságnak számító Eurowingsre.

A Lufthansa dolgozói nem először bénítják meg Németország, ezzel együtt Európa jelentős részének légiközlekedését. Szerdán a földi kiszolgáló személyzet munkabeszüntetése miatt a légitársaság több mint ezer járatát volt kénytelen törölni.

Hétfőre a Boeing munkatársai terveztek sztrájkot, azonban a vállalat bővített ajánlattal állt elő, annak megvitatása miatt pedig egyelőre elhalasztották a munkabeszüntetést a gyár dolgozói.

Jövő év végéig maradhat a káosz a repülőtereken

Még hosszú ideig problémát okozhat a légitársaságok munkaerőhiánya. Az iparág a pandémia alatti elbocsátási hullámból lábadozik, miközben a kereslet a járvány előtti szintre ugrott vissza.