Az Orange és a Masmovil kötelező érvényű megállapodást írt alá spanyolországi tevékenysége egyesítéséről egy olyan üzlet keretében, amely mintegy 19 milliárd dollárra értékeli a fúzióval létrejött vállalatot – írja a Reuters a két távközlési cég szombati közleménye alapján.

Pattern,With,Blue,Phones,With,Many,Cameras mobil, mobiltelefon, okostelefon
Fotó: Shutterstock

Az egyesüléssel egy mobil és széles sávú szolgáltatásokat nyújtó nagyvállalat jön létre, kihívásként a Spanyolországban piacvezető Telefónica számára. A fúzió az elemzők szerint hasonló szövetségek létrejötte előtt nyitja meg az utat az olasz, a portugál és az egyesült királyságbeli piacokon.

A második és a negyedik legnagyobb távközlési szolgáltató egyesülése magára hagyja a harmadik helyen álló Vodafone-t, ugyanakkor konszolidáltabb piacot eredményezhet, tehát várhatóan csökkenti a versenyt, és növeli a szolgáltatók nyereségességét.

Az egyesüléssel kapcsolatban valószínűleg lesznek aggályai az Európai Bizottságnak is, amely korábban ellenezte azokat az ügyleteket, amelyek a főbb piacokon négyről háromra csökkentik a szereplők számát.

A spanyol mobilpiacon négyes harc folyik: a márciusi adatok szerit a Telefónica Movistar márkája 28,24 százalékos, az Orange 22,91 százalékos, a Vodafone 22,26 százalékos, a Masmovil pedig 20,55 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A bizottság válaszából az is kiderül majd, hogy hajlandó-e egy olyan piaci struktúrát előnyben részesíteni, amelyik kevesebb szolgáltatóval és potenciálisan nagyobb infrastrukturális beruházásokkal jár – ahogyan azt az iparág is szorgalmazza –, vagy pedig ragaszkodik a fogyasztóközpontú, erős verseny és alacsony árak jellemezte állásponthoz.

A man takes a selfie photo in front of a stencil graffiti depicting US actors John Travolta and Samuel L. Jackson in their roles of "Vincent Vega" and "Jules Winnfield" in Quentin Tarantino's "Pulp Fiction", wearing face masks, in Madrid on May 3, 2020 amid a national lockdown to prevent the spread of the COVID-19 disease. - Spain today counted another 164 coronavirus deaths, the lowest daily number in nearly seven weeks as the country begins to gradually lift its strict lockdown. The figures from the health ministry bring the total number of fatalities from the pandemic in Spain to 25,264 -- the fourth-highest after the United States, Italy and Britain. (Photo by Gabriel BOUYS / AFP)
Egy szelfiző férfi egy madridi graffiti előtt, amely John Travoltát és Samuel L. Jacksont ábrázolja a Ponyvaregény című Tarantino filmben. Fotó: Gabriel Bouys / AFP

A közlemény szerint az egyesüléssel létrejött vállalat értéke 18,7 milliárd euró – 10,9 milliárd (Masmovil) és 7,8 milliárd (Orange Spain) megoszlásban. Az egység több mint 7,3 milliárd eurós éves bevételt és több mint 2,2 milliárd eurós éves működési nyereséget termelne – közölték. A közös vállalatot a két cég egyenlő arányban fogja ellenőrizni. A tranzakciót egy 6,6 milliárd eurós hitelcsomagból finanszírozzák.

A csomag tartalmaz egy 4,2 milliárd eurós előzetes kifizetést is az Orange számára, hogy kompenzálja a cég Masmovilhoz viszonyított alacsonyabb értékelését, amely az Orange magasabb adósságállományából származik.

Az Orange szóvivője szerint az üzlet kétéves zárolási rendelkezést tartalmaz, amely megakadályozza, hogy az Orange és a Masmovil eladja a részvényeit. A zárolási időszak letelte után a cél egy esetleges tőzsdei bevezetés – mondta a szóvivő, aki azt is hozzátette, hogy a zárolás feloldása után az Orange-nak elővásárlási joga lesz a Masmovil által a közös vállalatban birtokolt részvények megvásárlására.

A tranzakcióhoz, amely várhatóan 2023 második felében zárul le, az EU trösztellenes hatóságainak jóváhagyása szükséges.