Az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben, az elmúlt öt hónap leggyorsabb ütemében nőtt júniusban a kínai újabb bizonyítékaként annak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága lassan kilábal a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozások okozta károkból. A vámszolgálat szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint 

a kivitel a várt 12 százalék helyett 17,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a májusi 16,9 százalékos bővülés után. 

Az élénk exportnövekedés ellenére az év második felében várhatóan romlik majd a helyzet, mivel az ukrajnai háború, a magas és a recessziós aggodalmak erősödése miatt csökken a kereslet az ország legfontosabb piacain.

First ship of a new Silk Road arrives, 11 February 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Mukran: A container is unloaded behind a locomotive with an Asian dragon head and the lettering "Beijing" after the arrival of the first ship of a new "Silk Road" connection between China and Germany at the port of Mukran. The containers from Wuhan in China cover part of the route by water and are reloaded onto rail cars on the island of Rügen. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Jens Buttner / AFP


Az viszont mindössze 1 százalékkal nőtt a májusi 4,1 százalék után, és messze elmaradt a 3,9 százalékos elemzői várakozásoktól. Ennek fényében különösen érdekes adat, hogy 

az Oroszországból származó import az év első hat hónapjában 48,2 százalékkal emelkedett 2021 azonos időszakához képest. 

A bővülés folyamatos, hiszen január és május között még „csak” 46,5 százalékos volt. Az exportban viszont visszaesés tapasztalható: míg az Oroszországba irányuló kivitel az év első öt hónapjában 7,2 százalékkal nőtt éves bázison, a január és júniusi időszakban ez visszaesett 2,1 százalékra.
A kínai külkereskedelmi többlet szintén messze meghaladta az elemzői várakozásokat: a jelzett 75,7 milliárd dollár helyett 97,94 milliárd dollárra ugrott a májusi 78,76 milliárdról. 

Az Egyesült Államokkal szemben a többlet júniusban 41,4 milliárd dollárra nőtt a májusi 36,1 milliárdról 

– a Reuters vámadatokon alapuló számításai szerint. 
A kormány ösztönző intézkedéseinek és a zárlatok feloldásának köszönhetően a kínai gazdaság a múlt hónapban fellendülésbe kezdett. A hivatalos és magánfelmérések szerint a gyári tevékenység júniusban már megfordította a három hónapja tartó csökkenő trendet. Az újabb járványgócok megjelenése azonban továbbra is bizonytalanságot okoz, a múlt héten több városban is kimutatták az omikron rendkívül fertőző alváltozatát. 

A hét elejére 31 város került részleges vagy teljes zárlat alá – a Nomura elemzőinek jegyzete szerint ezek a korlátozások az ország lakosságának 17,5, a GDP-jének pedig a 25,5 százalékát érintik.
 

(220427) -- SHANGHAI, April 27, 2022 (Xinhua) -- A container ship sails towards the container dock of Shanghai's Yangshan Port in east China, April 27, 2022. About 25,000 staff members stick to their posts in Shanghai port to guarantee water transportation and improve logistics efficiency amid challenges caused by the recent resurgence of COVID-19 in Shanghai. (Xinhua/Chen Jianli) (Photo by CHEN JIANLI / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Chen Jianli / AFP

A korlátozások a második negyedévben jókora negatív hatással voltak az ipari termelésre és a lakossági fogyasztásra, emiatt nagyon lelassult a kínai gazdaság növekedése. Bár a hivatalos GDP-adatokat csak pénteken hozzák nyilvánosságra, a Reuters által megkérdezett ötven közgazdász medián előrejelzése szerint 

a gazdaság az előző év azonos időszakához képest mindössze 1 százalékkal bővült 

az első negyedévi 6,6 százalék után. A szakértők negyedéves összehasonlításban 1,5 százalékos zsugorodásra számítanak. Előrejelzésük szerint a növekedés üteme várhatóan 4,8 százalékra gyorsul a harmadik és 5,1 százalékra a negyedik negyedévben, az éves bővülést ennek ellenére csak 4 százalékosra teszik az áprilisban jelzett 5 százalék helyett. Jövőre 5,3 százalékos gazdasági növekedést várnak. A szakértők egyetértenek abban, hogy az idei évre kitűzött 5,5 százalék körüli hivatalos célt nehéz lesz elérni anélkül, hogy Peking felhagyna a járvánnyal kapcsolatban alkalmazott szigorú zérótolerancia-stratégiával.