A brazil külkereskedelmi többlet 8,8 milliárd dollárt ért el júniusban, ami elmaradt a várakozásoktól – derült ki a hivatalos adatokból pénteken.

Rio,De,Janeiro,,Rj,/brazil,-,February,09,,2013:,Samba
Fotó: Shutterstock

A Reuters által megkérdezett közgazdászok 10 milliárd dolláros többletet prognosztizáltak a múlt hónapra. A tavalyi után ugyanekkor ez volt a második legjobb adat júniusban 1989 óta, mióta rögzítik a számokat.

A gazdasági minisztérium adatai szerint az 15,6 százalékkal, 32,7 milliárd dollárra nőtt tavaly júniushoz képest, míg az 33,7 százalékkal, 23,9 milliárd dollárra ugrott. Az emelkedő élelmiszer- és energiaárak, valamint az orosz-ukrán háború miatt kialakult globális inflációs nyomás növelte a forgalmazott áruk értékét.

A brazil import ugyanakkor gyorsabban nőtt, mint az export, ami arra késztette a minisztériumot, hogy felülvizsgálja az idei évre vonatkozó előrejelzéseit.

Az első fél évet a legnagyobb dél-amerikai ország 34,2 milliárd dolláros többlettel zárta, szemben az egy évvel korábbi 37 milliárd dollárral. A kormány most azzal számol, hogy az év 81,5 milliárd dolláros többlettel zárul, ami jelentős csökkenést jelent az áprilisban becsült 111,6 milliárd dolláros többlethez képest.

Az exportra vonatkozó kilátásokat kissé felfelé módosították, 348,8 milliárd dollárról 349,4 milliárd dollárra, míg az import elérheti a 268 milliárd dollárt, a korábban várt 237,2 milliárd dollár helyett.