Lendületesen növekedett a kínai szolgáltatóipar teljesítménye júniusban, miután a kínai hatóságok feloldották a koronavírus-járvány legutóbbi hullámának megfékezésére alkalmazott gazdaságbénító korlátozások jelentős részét.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének kedden közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban 54,5 pontra emelkedett a májusi 41,4 pontról.

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az az alatti pedig visszaesést jelez. A júniusi növekedés három egymást követő hónapon át tartó zsugorodást tört meg, és a legnagyobb ütemű volt tavaly július óta. Elemzők csupán 49,7 pontra, vagyis a visszaesés mérséklődésére számítottak csupán. 

Az új megrendelések állományának részindexe a múlt hónapban szintén visszakapaszkodott az 50 pontos küszöb fölé. Bár a növekedés visszafogott volt, az eddigi legnagyobb ütemű volt idén. Az exportmegrendelések állománya ugyan továbbra is zsugorodott, ám a visszaesés mértéke jelentősen enyhült júniusra. A foglalkoztatottság részmutatója a teljesítmény bővülése ellenére júniusban továbbra is zsugorodást jelzett. A visszaesés mértéke mindazonáltal az elmúlt három hónap leglassabb ütemére mérséklődött. A felmérésben részt vevő vállalatok elsősorban költségcsökkentő intézkedésekkel és felmondásokkal magyarázták az elhúzódó zsugorodást.    

This photo taken on July 2, 2022 shows people selling items from the trunks of their cars at a market located in a parking lot in Shenyang, in China's northeastern Liaoning province. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: STR

A szolgáltatóipari vállalatokra nehezedő költségek júniusban tovább emelkedtek ugyan, de a költségnövekedés mértéke az elmúlt 24 hónap legalacsonyabb szintjére enyhült. A szolgáltatások ára pedig szintén csupán visszafogott mértékben nőtt, miután a szolgáltatók inkább saját versenyelőnyüket kívánták növelni, illetve a keresletet élénkíteni. Az üzleti várakozásokat tükröző részindex alapján a kínai szolgáltatóipari vállalatok júniusban továbbra is derűlátással tekintettek az elkövetkező egy év kilátásaira. A részindex mindazonáltal alig változott a múlt hónaphoz képest. Míg egyes vállalatok a járvány utáni helyreállásra számítanak, mások aggodalmukat fejezték ki a járvány elhúzódó hatásaival kapcsolatban, elsősorban a működésüket és a keresletet illetően.   

A szintén kedden közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a májusi 42,2 pontról 55,3 pontra nőtt júniusban. A kompozit BMI ezzel az elmúlt másfél évben regisztrált legnagyobb ütemű bővülést jelezte. A múlt hónapban a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor egyaránt visszatért a növekedési pályára egy sor járványügyi korlátozás kivezetése után.   

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy értékelte, hogy a legutóbbi járványhullám megfékezését követően elsőként a kínálat kezdett helyreállni, különösen a termelés és a logisztika terén. Úgy vélekedett, hogy a kereslet helyreállása hosszabb időt vesz majd igénybe. E téren a gyenge munkaerőpiaci helyzetet és a háztartások romló bevételeit jelölte meg elsődleges problémákként. Rámutatott továbbá: a szolgáltató szektor, amelyet súlyosabban érintettek a járványügyi korlátozások, lendületesebb javulást tudott elérni, mint a feldolgozóipar.