Az közepén vagyunk, fel kell készülnünk az orosz gázszállítás további fennakadására vagy akár teljes leállítására – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) vezetője a lengyel DGP-nek. Megismételte, a cél az, hogy minden európai polgár meleg otthonban tölthesse a téli időszakot, ehhez viszont a tagállamoknak csökkenteniük kell a fogyasztást és többet tárolnia a gázból, még akkor is, ha nem ugyanúgy érinti őket a válság. Von der Leyen hangsúlyozta,

ha a fogyasztást 15 százalékkal mérsékelni tudják az Európai Unióban, akkor biztonságosan átvészelhető a tél,

és megint felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaszolidaritás az európia szerződések egyik alapelve.

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a press conference after the College meeting on the 'Save gas for a safe winter' package at the EU headquarters in Brussels on July 20, 2022. - The European Commission urged EU countries to reduce demand for natural gas by 15 percent over the coming months to secure winter stocks and defeat Russian "blackmail". (Photo by JOHN THYS / AFP)
Fotó: John Thys / AFP

Egy nappal korábban Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter közölte, nehéz megvitatni az EB által néhány nap alatt, szinte rögtönözve előkészített kötelező mechanizmusokat, amelyek felhasználás-csökkentésre kényszerítenék rá a tagállamokat. Moskwa elfogadhatatlannak nevezete, hogy a javasolt gázfogyasztási mechanizmusok kötelezők lehetnének a tagállamokra nézve.

Von der Leyent éppen ezért a Brüsszel és Varsó közötti kapcsolatról is kérdezték, amelyről azt mondta, Lengyelországnak a helyreállítási forrásokért teljesítenie kell a kötelezettségvállalásait, és át kell alakítania a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését, mert az jelenleg uniós jogokat sért. „Ez eddig nem történt meg” – jelentette ki, hozzátéve,

mivel a felfüggesztett bírákat nem helyezték vissza, az Bírósága által meghozott ítélet alapján továbbra is napi pénzbüntetést kell fizetnie Lengyelországnak.

Mindenki kibúvót keres a gázfogyasztás visszafogása alól

Egyetértés hiányában erősen felvizezett javaslat került az európai uniós energetikai miniszterek elé a gázfogyasztás csökkentéséről, pedig Moszkva erős üzenetet küldött a szállított mennyiség megfelezésével.