Nemzetközi gazdaság

Lengyelország nemet mondott az Európai Bizottságnak, Von der Leyen máris reagált

Varsó elfogadhatatlannak tartja, hogy a javasolt gázfogyasztási mechanizmusok kötelezők lehetnének a tagállamokra nézve.

Lengyelország nem egyezhet bele az Európai Bizottság (EB) múlt heti javaslatába, miszerint a brüsszeli testület előírhatná a tagállamoknak a kötelező gázfelhasználás-korlátozási célokat – közölte varsói sajtóértekezletén Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter, aki az energiaügyekért is felel. Moskwa az uniós energiaügyi miniszterek keddi, soron kívüli találkozója előtt ismertette a lengyel álláspontot az EB új javaslatcsomagjáról.

Polandís Minister of Climate and Environment Anna Moskwa answers the journalist a during the Special European Energy Ministers Council on Russian gas and petrol crisis at the EU headquarters in Brussels on May 2, 2022. (Photo by JOHN THYS / AFP)
Fotó: John Thys / AFP

Nehéz megvitatni az EB által néhány nap alatt, szinte rögtönözve előkészített kötelező mechanizmusokat, amelyek felhasználás-csökkentésre kényszerítenék rá a tagállamokat

– jelentette ki Moskwa. Elfogadhatatlannak nevezete, hogy a javasolt gázfogyasztási mechanizmusok kötelezők lehetnének a tagállamokra nézve. Felidézte: a kötelező korlátozásokat például Görögország, Spanyolország, Portugália, Ciprus és Málta ellenzi. Hozzátette: Lengyelország készen áll arra, hogy partneri és önkéntes alapon például Németországgal tárgyaljon az energiahordozók diverzifikációjáról, a lengyel és a német kőolajfinomítók együttműködéséről.

A lengyel gazdaság és energiabiztonság szempontjából fontos lenne egy olyan szolidaritási mechanizmus kidolgozása, amelynek keretében megreformálnák és a reform végrehajtásáig fel is függesztenék az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszert (ETS) – mondta Moskwa. Az ETS reformját, ezen belül a tanúsítványoknak a pénzügyi intézményekben történő forgalmazásának korlátozását Lengyelország tavaly ősszel javasolta.

Hivatalos javaslatot vár a kormány az EB-től a gázfelhasználás csökkentéséről

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a magyar kormány a bizottságnak azt a felvetését, miszerint 15 százalékkal kellene csökkenteni az európai gázfelhasználást, nagyon komoly ügynek tartja. „Ez túl komoly kérdés ahhoz, hogy megjegyzéseket tegyünk egy ilyen típusú kijelentést követően, tehát várjuk, hogy a bizottságtól kapjunk egy írásos javaslatot, és ezután ki tudjuk majd alakítani az álláspontunkat” – fogalmazott a tárcavezető.

Az EB javaslata szerint valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást. Ezzel megelőznék az ukrajnai háború miatt fenyegető energiaválságot.

A célok elérésére a tagállamok önkéntes alapon köteleznék el magukat, amennyiben viszont az EB az ellátás biztonságára vonatkozó "uniós riasztást" hirdetne ki, a gázkereslet-csökkentés kötelező volna valamennyi tagállam számára.

European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a press conference after the College meeting on the 'Save gas for a safe winter' package at the EU headquarters in Brussels on July 20, 2022. - The European Commission urged EU countries to reduce demand for natural gas by 15 percent over the coming months to secure winter stocks and defeat Russian "blackmail". (Photo by JOHN THYS / AFP)
Fotó: John Thys / AFP

A dpa német hírügynökégnek nyilatkozva Ursula von der Leyen elsősorban azokhoz az országokhoz intézte szavait, amelyek kevésbé függnek az orosz gázszállításoktól – vette észre az Infostart. Szerinte a gázfelhasználási takarékosságban ezeknek az országoknak is részt kellene venniük, mert egy esetleges teljes orosz szállítási stop őket is sújtaná – fogalmazott az EB elnöke. 

Az energiaszolidaritás az európia szerződések egyik alapelve

– jelentette ki. Megjegyezte, éppen ezért fontos, hogy valamennyi tagállam csökkentse a felhasználást, továbbá, hogy többet tároljon, és segítse azokat, amelyek az ellátás kapcsán erősebben érintettek.

 

Európai Bizottásg energia gáz Lengyelország Von der Leyen
Kapcsolódó cikkek