Az orosz energiaipari óriás, a Gazprom tájékoztatta a francia Engie energiacéget, hogy keddtől csökkenti a gázszállítást az országba. A döntést egyes szerződésekkel kapcsolatos nézeteltérésekkel indokolta az orosz vállalat – írja a Bloomberg a francia cég közleményére hivatkozva. Az Engie jelezte, hogy Európa energiaellátása ezzel tovább szűkül.

Kazan,,Russia,-,Oct,06,,2021:,Gazprom,Is,A,Russian
Fotó: Shutterstock

A francia közszolgáltató azután tette ezt a bejelentést, hogy a francia miniszterelnök, Elisabeth Borne hétfőn felszólította a vállalkozásokat, hogy 

csökkentsék az energiafelhasználásukat, különben bajba kerülhetnek a télen, ha Oroszország teljesen elzárja a gázcsapokat. 

Borne szerint valószínű, hogy Moszkva megtorlásul elszánja magát erre a lépésre az Ukrajnának nyújtott európai támogatások miatt. Az energiaválságtól való félelem egyre növekszik a franciáknál, mivel az ország elöregedő nukleáris reaktorai egyre kevésbé képesek kiszolgálni az energiapiacot. Ez európai szintű problémát jelent.

Von der Leyen: az unió belép az energiapiacra

Diplomáciai nagyüzem volt Európában hétfőn, s mindenütt a földgáz- és áramárak megfékezéséről tárgyaltak. Az Európai Bizottság már ezen a héten kijöhet részletes javaslatával.

Európa kormányai folyamatosan azon dolgoznak, hogy csökkentsék az orosz energiától való függőséget. Több tízmilliárd eurókat költenek az egyes országok arra, hogy megvédjék a háztartásokat, illetve a vállalkozásokat a dráguló gáz- és villamosenergia-költségektől, viszont ez egyre nehezebb a recessziós kockázatok mellett.

A francia Engie korábban már jelezte, hogy 

biztosította az ügyfelei számára a szerződésekben vállalt, illetve a saját igényeinek teljesítéséhez szükséges mennyiségeket.

Emellett azt is közölték, hogy számos intézkedést bevezettek, hogy csökkentsék a Gazprom szállításának megszakadásából eredő közvetlen pénzügyi és fizikai hatásokat.

Az Engie ügyvezető alelnöke, Claire Waysand szerint a gáztárolóik 90 százalékos töltöttségen állnak. Ez azt jelenti, hogy 

Franciaországnak van elegendő gáza ahhoz, hogy megbirkózzon egy átlagos hőmérsékletű téllel.

A gondot az okozná, ha a szokásosnál hidegebb téli hónapok következnének. A Gazprom szállításai már azóta lényegesen csökkentek, hogy kitört a háború Ukrajnában. A párizsi székhelyű cég közlése szerint az elmúlt időszakban havi 1,5 terawattórára csökkent a havi szállítás Oroszországból – írta meg a Reuters. Az Engie teljes éves európai szállítása több mint 400 terrawattóra.

A Gas Infrastructure Europe leltári adatai szerint 

az Európai Unióban a tárolók 79,4 százalékos töltöttségen álltak augusztus 27-én. 

A tervek szerint november 1-jére 80 százalékra kell feltölteni az európai készleteket. A kitűzött cél tehát egy karnyújtásnyira van, viszont az Oroszországból egyre kevesebb csatornán érkezik gáz. A Gazprom közölte, hogy augusztus 31-én három napra leállítja az Északi Áramlat vezetéken történő szállítást karbantartási munkálatok miatt.

meghaladta az unió által előírt szintet a magyar gáztárolók töltöttsége

Az európai uniós gáztárolási rendeletben előírtak szerint hazánknak november 1-jéig az ország ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia. A hazai gáztárolókban már augusztus 25-én 226,7 millió köbméterrel több földgáz volt, mint az uniós előírás.

A francia vállalat tárgyalásokba kezdett az algériai Sonatrach állami olajtársasággal, hogy pótolni tudják a kieső orosz mennyiségeket. Az észak-afrikai országgal kötött új közép- és hosszú távú szerződések ezen a télen léphetnek életbe.

Franciaország a legtöbb európai országnál kisebb mértékben függ az orosz energiahordozóktól. Gázfogyasztásának mindössze 17 százalékát adja Oroszország. Ennek ellenére az európai szintű problémák miatt Párizsban is erősen aggódnak.