A három legnagyobb amerikai tőzsdén jegyzett bitcoinbánya-vállalat több mint egymilliárd dollárt veszített a második negyedévben, miután a kriptopénzek árfolyama összeomlott – írja a Bloomberg.

Bitcoin, ANKARA, TURKEY - NOVEMBER 18: In this photo Bitcoin cryptocurrency are seen in Ankara, Turkey on November 18, 2021. Hakan Nural / Anadolu Agency (Photo by Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Hakan Nural / AFP

A Core Scientific, a Marathon Digital és a Riot Blockchain 862 millió dollár, 192 millió dollár, illetve 366 millió dollár nettó veszteséget könyvelt el a június 30-án zárult három hónapban. Más fontos bányászok (Bitfarms, Greenidge Generation) is hétfőn számoltak be eredményeikről, szintén kénytelenek voltak leírni részesedésük értékét, miután a árfolyama a negyedév során csaknem 60 százalékot esett. 

Bár a kriptobányászati vállalatok részvényei az elmúlt hetekben stabilizálódni látszanak, még mindig mélyen mínuszban vannak. A bányászok kénytelenek kriptovalutákat eladni, mivel az elmúlt negyedévben az adósságok visszafizetésével és a működési költségek fedezésével küszködtek. Ez várhatóan a jövőben is folytatódni fog.

 

„A bányavállalatok nagyobb arányban adják el a bitcoinállományukat, mint ahogyan termelik” – fejtette ki Jarand Mellerud, az Arcane Crypto elemzője. A Core Scientific júniusban állományának csaknem 80 százalékát értékesítette a működési költségek fedezésére és a bővítés finanszírozására. A Bitfarms ugyanebben a hónapban eladta állományának közel felét, hogy visszafizessen egy százmillió dolláros hitelt.

A bányászok további hiteleket vesznek fel, és eladják a bányászathoz használt gépeik egy részét, hogy talpon maradjanak.

A Marathon további százmillió dolláros lejáratú hitelt vett fel a Silvergate Capital banknál, miközben júliusban refinanszírozta meglévő százmillió dolláros hitelkeretét. A cég emellett 58 millió dollárért eladta a folyamathoz használt bivalyerős gépeinek egy részét. A Core Scientific százmillió dolláros részvényvásárlási megállapodást kötött a B. Riley Financial nevű pénzügyi céggel.

Nem a bányászok voltak az egyetlen iparági szereplők, akik súlyos csapást szenvedtek el az elmúlt negyedévben. A legnagyobb amerikai kriptotőzsde, a Coinbase 1,1 milliárd dolláros, míg a MicroStrategy több mint egymilliárd dolláros nettó veszteséget könyvelt el. Ehhez kapcsolódik, hogy a Seychelle-szigeteki székhelyű kriptovaluta-tőzsde, a Huobi alapítója, Leon Li el akarja adni cégének többségi részesedését.

Mivel a folyamat energiaigényes, és az áram nagymértékben drágult az elmúlt hónapokban, ez a tevékenység a kriptovaluták zuhanó árfolyama mellett egyre kevésbé éri meg.

Mindez hatással van más területekre is, mivel a kriptobányászathoz erős gépekre és a lehető legjobb videokártyákra van szükség. Portálunk is beszámolt arról, hogy a kártyák gyártására specializálódott vállalatoknak (Nvidia, AMD) a vártnál kisebb mértékben nőtt a bevételük, és a jövőben további csökkenés várható, részben azért, mert a bányászat már nem kifizetődő, és emiatt kevésbé veszik a termékeiket.

A bitcoin egy decentralizált digitális valuta, amelyet peer-to-peer hálózaton lehet átutalni. A bitcointranzakciókat a hálózati csomópontok kriptográfia segítségével ellenőrzik, és egy nyilvánosan látható főkönyvben, az úgynevezett blokkláncban rögzítik. A kriptovalutát 2008-ban találta ki egy ismeretlen személy, aki Satoshi Nakamoto álnéven tevékenykedett. 2009-ben kezdték el használni, és nagy népszerűségre tett szert, mivel nem függ központi bankoktól és hatóságoktól.