Három ukrán kikötőből megközelítőleg egymillió tonna mezőgazdasági terméket exportáltak a gabonafolyosón keresztül – közölte Volodomir Zelenszkij Telegram-csatornáján pénteken.

Harvesting Of Wheat In The Kyiv Region
Fotó: Maxym Marusenko / AFP

Az ukrán elnök azt írta, hogy a gabonaexport-kezdeményezés csaknem egy hónapja működik, és ez idő alatt három ukrán tengeri kikötőből – Csornomorszkból, Odesszából és Juzsnyijból – már egymillió tonna mezőgazdasági terméket szállítottak külföldre.

Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mivel a fekete-tengeri kikötők – a szállítmányok számára létfontosságú útvonal – zárva voltak, ami felhajtotta az élelmiszerárakat világszerte, és a hiánytól való félelmet keltett Afrikában és a Közel-Keleten.

A Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás értelmében július végén feloldották három fekete-tengeri kikötő zárlatát.

Zelenszkij kiemelte, hogy az export több százezer munkahelyet biztosít az ukrán állampolgárok számára.

Hulusi Akar, a török védelmi minisztérium vezetője pénteken az A Haber tévécsatornán azt mondta, hogy 36 rakományt szállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket, 39 pedig rakodásra indul.

A tárcavezető azt is hozzátette, hogy az orosz képviselők jelenleg az ENSZ-szel tárgyalnak az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák tengeri exportjának lehetőségéről.

Az orosz hadsereg kiürítette a luhanszki gabonaraktárakat

Luhanszk megye agráriuma a katasztrófa szélére sodródott a helyi vezetők szerint, miután az oroszok magukkal vitték a teljes betakarított gabonakészletet.