Két újabb gabonát szállító hajó hagyta el az ukrajnai Csornomorszk kikötőjét 

– közölte szombaton a török védelmi minisztérium. Ezzekkel együtt összesen 27 hajó hagyta el már Ukrajna fekete-tengeri kikötőit az ENSZ által közvetített gabonaexport-megállapodás keretében.

The UN Secretary-General Antonio Guterres Visits Odesa
Gabonaszállító hajó Odessza kikötőjében. Fotó: NurPhoto via AFP

Megérkezett Törökországba az első ukrajnai gabonaszállítmány

Kijev reményei szerint naponta három-öt gabonaszállító indulhat útnak a következő két hétben.

A Zumrut Ana és az MV Ocean S nevű hajó augusztus 20-án indult útnak

6300 tonna napraforgóolajjal, valamint 25 ezer tonna búzával megrakodva

– számolt be a biztonságos áthaladás lehetővé tételére létrehozott közös koordinációs központ egy közleményében.

Az ukrán tengeri kikötők hatósága szombaton bejelentette, hogy három ukrán tengeri kikötőben megkezdték az élelmiszerek berakodását hét hajóra, amelyek 

66 500 tonna búzát, kukoricát és napraforgóolajat szállítanak majd.

Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mivel a fekete-tengeri kikötők – a szállítmányok számára létfontosságú útvonal – zárva voltak, ami felhajtotta az élelmiszerárak világszintű emelkedését, és hiánytól való félelmet keltett Afrikában és a Közel-Keleten.

A Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás értelmében július végén feloldották három fekete-tengeri kikötő zárlatát. Az első gabonaszállító hajó augusztus elsején indult útnak az ukrán kikötőből, és augusztus 8-án megérkezett Törökországba. A július 22-én aláírt gabonaszállításról szóló megállapodásra azért volt szükség, mert az ukrán termények nélkül Afrika és a Közel-Kelet országainak nagy részét éhínség fenyegette

A hatóság a Facebook közösségi oldalon bejelentette, hogy a csornomorszki kikötőbe érkezett az Andan Toplak, a Filyoz és a Maranta szállítóhajó, míg Odesszában megkezdték a Ganosaya és a Kubrosli Y rakodását.

A tájékoztatás szerint az ukrán eredetű élelmiszereket Franciaországba, Hollandiába, Szudánba és Törökországba szállítják.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter pénteken közölte, hogy további tíz teherhajót rakodnak meg gabonával az ukrán fekete-tengeri kikötőkben, és készítik elő a szállításra. Hozzátette: 

három ukrán kikötőből 630 ezer tonna mezőgazdasági terméket szállítottak el eddig.

Az USA 150 ezer tonna ukrán búza felvásárlását szorgalmazza

Az Egyesült Államok újabb 150 ezer tonna ukrán búza felvásárlását és Afrikába juttatását támogatja az ENSZ élelmezési programja keretében – közölte az amerikai külügyminisztérium szerdán. 

Az ukrán gabonaszállítások felpörgetésére az ENSZ főtitkára, António Guterres Ukrajnába utazott – közölte kedden szóvivője, Stéphane Dujarric.

The UN Secretary-General Antonio Guterres Visits Odesa
António Guterres (bal) és Oleksandr Kubrakov ukrán infrastruktúráért felelős miniszter (jobb) Odessza kikötőjében. Fotó: NurPhoto via AFP

Tájékoztatása szerint a főtitkár augusztus 18-án látogatott a nyugat-ukrajnai Lviv városába, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel háromoldalú találkozón vett részt. Pénteken Guterres a fekete-tengeri Odessza kikötőjébe utazott tovább. Odessza egyike annak a három kikötőnek, amelyeket a török közvetítéssel létrejött orosz–ukrán megállapodás értelmében kijelöltek az ukrán gabonaexport újraindítására – emlékeztetett Dujarric.