Nemzetközi gazdaság

Az orosz LNG-ért is csak a Gazprombanknál lehet fizetni

A vezetékes gázt vevő európaiak már találkoztak a módszerrel, most az LNG-t vásárló távol-keletieken a sor.

Oroszország arra szólította fel a Szahalin-2 LNG-terminál vásárlóit, hogy a jövőben a fizetéseket a Gazprombankon keresztül bonyolítsák le – írja a Bloomberg. A Szahalin-1 és -2 projektet Moszkva nyáron államosította, és a külföldi befektetőkre is nyomást gyakorolt, azonban úgy tűnik, hogy most a vásárlókon a sor. Míg korábban volt lehetőség úgynevezett közreműködő bankok segítségével fizetni, ez hamarosan megszűnhet, ami a szankciók miatt lehet problémás.

Krasnoyarsk,,Russia,,December,2019:,Sign,Of,Gazprombank,Bank
Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor az Európának még szállított vezetékes gázt régóta a Gazprombanknál kell kifizetni. A szahalini szállítmányok többségét Japán vásárolja, de a terminál ügyfelei között van Dél-Korea és Tajvan is. 

 

A projekt államosítását követően a Gazprom 50 százalékos tulajdonrésze változatlan maradt, míg a külföldi beruházók szeptemberig dönthetik el, jelentkeznek-e a tulajdonrészükért a korábbi céget váltó új vállalkozásban.

 

Az eddigiekben a dollárban való fizetéseket a Bank of New York Mellon közreműködésével intézték, ám miután erre a továbbiakban nincs lehetőség, főhet a vásárlók jogi osztályának a feje.

Industrial equipment (pipes, manometer/pressure gauge, levers, faucets, indicators) in a natural gas compressor station.
Fotó: Getty Images

Az államosítást követően létrehozott Sakhalin Energy még egy opciót ajánlott fel a Gazprombankon keresztüli fizetés mellett, ebben az esetben a Raiffeisen orosz leányvállalatán keresztül bonyolódhatnak az ügyletek. 

A vállalat a múlt héten azt is kérte vásárlóitól, hogy írják alá a szerződést a projekt új gazdájával. 

Érdemes azt is megjegyezni, hogy bár Európában valóban gázválság alakult ki, annak nem a Gazprombankon keresztül intézett transzferek az okai, a legtöbb ország ugyanis képes volt a szankciók megsértése nélkül vásárolni. Azonban a Gazprom vis maiorra hivatkozva nem teljesíti szerződéses vállalásait, ugyanis ahhoz Ukrajnán vagy Lengyelországon keresztül kellene küldenie a nyersanyagot.

 

gázszállítások orosz gáz Oroszország szankciók Oroszország ellen LNG Szahalin 2 szahalin
Kapcsolódó cikkek