Az statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint a forgalom volumene az eurózónában 1,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest a májusi 0,4-es növekedés után. A Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok a kiskereskedelmi forgalom stagnálását prognosztizálták, számolt be a MarketWatch. A nem élelmiszeripari termékek esetén 2,6, az üzemanyagoknál 1,1, az élelmiszerek, italok és dohányáruk esetén pedig 0,4 százalékkal mérséklődtek az eladások májushoz képest.
Éves szinten a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban 3,7 százalékkal csökkent az elemzők által várt 1,7 százalékos visszaesés helyett a májusi, szintén 0,4 százalékra módosított növekedés után.
Bár az euróövezet gazdasága a vártnál nagyobb mértékben nőtt a második negyedévben, a közgazdászok szerint ez a bővülés valószínűleg az utolsó volt az év második felében várható lassulás előtt.

Fotó: Jonathan Raa / NurPhoto via Getty Images


Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban csökkent éves szinten a legnagyobb mértékben, 8,8 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom, míg a harmadik legnagyobb gazdaság, Olaszország is 2,8-es visszaesést mért éves szinten. Franciaország, a második legnagyobb még mindig 0,6 százalékos növekedést ért el az előző esztendőhöz képest. Hollandiában 6,1, Írországban 8,8, Finnországban pedig 4,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Ausztriában némileg javult a helyzet júniusban: havi bázison 0,2 százalékos növekedést mértek a májusi 2,7-es mérséklődés után, éves bázison pedig 4,8 százalékos visszaesést; ennél valamivel nagyobb, mínusz 5,1-es volt a változás májusban.


Szerdán hozták nyilvánosságra a román adatot is, amely szerint szezonális és naptárhatási kiigazítással 4,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves bázison a májusi 5,3-es bővülés után. Az előző hónaphoz képest a kiigazított érték szerint a csökkenés 2,1 százalék volt a májusi 0,1-es növekedést követően.

Magyarországon a nyers adat szerint az idén júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,1, naptárhatástól megtisztítva pedig 4,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte a KSH.