Nemzetközi gazdaság

Egekben az ára, de az oroszok inkább tonnaszám égetik a földgázt, mintsem Európának adják

Naponta tízmillió dollárnyi gázt semmisítenek meg a finn határ mellett.

Döbbenetes műhöldfelvételeket közölt a BBC: nem messze a finn határtól, egy orosz földgáztárolónál folyamatosan égetik a gázt. A lap szerint naponta 4,34 millió köbmétert semmisíthetnek meg az oroszok, ez nagyjából tízmillió dollárt érne, ha eladnák a piacon. Ők viszont inkább elégetik, mintsem Európába küldjék. 

 

A BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint feltehetően a Németországnak szánt gázmennyiséget égetik el az oroszok, jelzésképpen. 

Megint az orosz gázszállítások teljes leállásától retteg mindenki

Kritikus tél elé néz Európa, a gáz ára folyamatosan emelkedik az Északi Áramlat újabb leállítása miatt, miközben Kína és Törökország kihasználja a nyugati szankciókat, és hatalmas mennyiségben vásárolja az orosz energiahordozókat.

A Szentpétervártól északra található Portovaja tárolónál a jelek szerint folyékony földgázt égetnek.

Az első hírek a gázégetésről Finnországban jelentek meg, a környéken élők már hetek óta jelezték, hogy valami nem stimmel a tárolónál. 

A portovajai telepről indul az Északi Áramlat 1.-es vezetéke is, amely július óta alig üzemel. Az oroszok technikai okokkal magyarázzák a dolgot, de Németországban inkább politikai döntést látnak a háttérben, amely kvázi válasz az Oroszország ellen hozott szankciókra, amelyeket az Ukrajna ellen indított invázió miatt szabtak ki Európában. 

Újabb fojtófogással fokozzák a nyomást az oroszok az európai gazdaságon

Három napra teljesen leállítja az Északi Áramlat 1.-et a Gazprom.

Hogy az égetés is idetartozik-e, nem tudni. Egyes szakértők szerint elképzelhető, hogy már annyi folyékony gáz halmozódott fel, hogy az veszélyeztette volna a létesítmény működését, és csak így tudják eltüntetni a felesleget. 

Az égetésnek ráadásul nemcsak anyagi és gazdasági hatása van, hanem a környezetre is rendkívül káros. Mindennap 900 tonna szén-dioxid szabadul így fel a becslések szerint, tovább károsítva a sarkkör élővilágát. 

A tároló tulajdonosa, a Gazprom egyelőre nem reagált a hírekre. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Északi Áramlat Oroszország gáztároló égetés
Kapcsolódó cikkek