Egy év alatt már egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt

 – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) csütörtökön közzétett jelentéséből.

A szervezet adatai szerint idén már 750 ezerre emelkedett a belső menekültek száma a szárazság miatt.

Somali people living in nearby camps for Internally Displaced Persons (IDP's) queue in Mogadishu on August 15, 2011, to receive cooked meals in the courtyard of a Somali Non-governmental organization who is partner with the World Food Program and who serves about 1,000 people daily with rations of cornmeal and vegetable soup. More than 100,000 people have fled to Mogadishu from other drought-struck Somalia regions in search of food and water, but insecurity in one of the world's most dangerous cities is hampering aid flows. Some 12 million people in parts of Ethiopia, Djibouti, Kenya, Uganda and Somalia are in danger of starvation in the wake of the region's worst drought in decades.  AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT (Photo by Roberto SCHMIDT / AFP)
Fotó: Roberto Schmidt / AFP

Segélyszervezetek emellett arra figyelmeztettek, hogy az aszály nyomán rendkívül súlyos éhínség fenyegeti Szomáliát, kiemelve, hogy egész falvak néptelenednek el a víz- és élelmiszerhiány miatt.

A kelet-afrikai országban második éve pusztít olyan mértékű aszály, amelyre az utóbbi negyven évben nem volt példa.

Segélymunkások attól tartanak, hogy az éghajlatváltozás és az ukrajnai háború tovább nehezíti az itt élők helyzetét, Ukrajna és Oroszország ugyanis a világ legnagyobb búzaexportőre. 

Afrika 54 országa a búza csaknem felét Ukrajnából és Oroszországból importálja.

A child displaced by drought holds her nose as she walks
Fotó: SO-PA Images / Getty Images

Magatte Guisse, az UNHCR szomáliai irodavezetője kiemelte, hogy a klímaváltozás legnagyobb áldozatai a már most is nehéz helyzetben lévő, kiszolgáltatott csoportok, és felszólította a nemzetközi közösséget, támogassa a szervezet munkáját.

Tavaly az UNHCR azt közölte, 9,5 millió dollárra van szüksége, hogy folytathassa a szomáliai belső menekültek érdekében végzett segélyprogramjait.

Újabb ukrán gabonát szállító hajók indultak útnak

Két újabb, kukoricát és szóját szállító hajó indult útnak hétfőn Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből. Az információt Törökország és Ukrajna is megerősítette. Ezekkel együtt már tíz hajó futott ki az ukrán terményekkel azóta, hogy az első szállítmányt vízre bocsátották a gabonaexport feloldásáról szóló múlt heti megállapodás értelmében.