Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén – közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.

KOCAELI, TURKIYE - AUGUST 08: An aerial view of the Turkish-flagged ship "Polarnet" carrying grain from Ukraine is seen at the Derince Port, Kocaeli, Turkiye on August 08, 2022. Polarnet ship departed Istanbul on Sunday with 12,000 tons of corn. Its inspection was completed by the Joint Coordination Center comprising representatives of Turkiye, Ukraine, Russia and the UN. Omer Faruk Cebeci / Anadolu Agency (Photo by Omer Faruk Cebeci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Omer Faruk Cebeci / Anadolu Agency via AFP

A török zászló alatt hajózó Polarnet pénteken indult útnak a csornomorszki kikötőből. Célállomása a törökországi Kocaeli tartomány Safiport Derince nevű kikötője volt, ahová a kötelező isztambuli nemzetközi ellenőrzést követően időben meg is érkezett. Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter elmondta:

a Polarnet sikere optimizmusra ad okot a jövőbeli kilátásokat illetően. 

Oroszország és Ukrajna július 22-én Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. Az isztambuli egyezmények célja, hogy enyhítsék a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség. Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termeszt búzát és kukoricát. 

Az egyezményt követően elsőként a Razoni nevű hajó indult útnak Odessza kikötőjéből, 26 tonna kukoricával a fedélzetén.

A gabonaszállítónak vasárnap kellett volna megérkeznie Libanonba, de késésben van. Ukrajna libanoni nagykövetsége szerint az eredeti felvásárló lemondott a szállítmányról annak késése miatt, ugyanis a kukoricának öt hónappal korábban kellett volna megérkeznie. Ezért másik felvásárlót keresnek – írta a nagykövetség a Twitteren. 

Az isztambuli megállapodás óta eddig nyolc teherhajó indult el – közölték az ukrán hatóságok hétfőn. Kijev reményei szerint naponta három-öt gabonaszállító indulhat útnak a következő két hétben.