A világ – különös tekintettel az ukrajnai, a közel-keleti és a koreai-félszigeti válságra – anukleáris veszély korszakába lépett, amelyhez fogható a hidegháború zenitje óta nem volt – fogalmazott a világszervezet vezető diplomatája. Felhívta a figyelmet arra, hogy az augusztus 26-ig tartó konferencia „lehetőséget teremt olyan intézkedések kidolgozására, amelyek segíthetnek elkerülni a biztos katasztrófát, az emberiséget új útra terelve, egy atomfegyverektől mentes világ felé”.

 

United Nations Conference Review Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons
Fotó: Justin Lane / MTI

Fennáll a veszélye annak, hogy az emberiség elfelejti a hirosimai és nagaszaki tragédiát– emelte ki Guterres.

Csaknem 13 ezer atomfegyver van világszerte a nemzeti arzenálokban,s az államok a hamis biztonság reményében százmilliárd dollárokat költenek „az ítéletnapi fegyverekre” – mondta. Mindazonáltal a nukleáris technológiák békés, például orvosi célú felhasználását támogatni kell – jelentette ki az ENSZ-főtitkár. „Ha békés célokra használják, ez a technológia nagy előnyére válhat az emberiségnek” – tette hozzá. 

A több mint ötvenéves megállapodáshoz eddig 191 állam csatlakozott. Az atomsorompó-szerződés céljainak teljesülését ötévente egy konferencia keretében vizsgálják felül.

Szijjártó egy tárgyalóasztalhoz ültetné a nagyhatalmakat

A nukleáris leszerelésnek folytatódnia kell, ehhez pedig újra kell indítani a nagyhatalmak közötti párbeszédet

– írta a külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében.