Európában az idén jegyezték fel a legsúlyosabb erdőtüzeket azóta, hogy 2006-ban megkezdték a természeti tűzkárok közös regisztrálását – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Fotó: Miguel Riopa / AFP

Nehéz nyarunk van, ebben az esztendőben eddig több mint 700 ezer hektár erdő és termőterület égett le Európában – idézte Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost az Európai Bizottság közleménye.

Franciaországot és Spanyolországot érintették a legsúlyosabb erdőtüzek.

Franciaországban ez idáig kétszer annyi terület vált erdőtüzek martalékává, mint 2021-ben, Spanyolországban pedig több mint háromszor annyi

– emelte ki Lenarcic.

Tájékoztatása szerint öt uniós ország kért segítséget erdőtüzek oltásához az EU többi tagállamától. Az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében a tagállamok 369 tűzoltót, 29 repülőgépet, 105 tűzoltáshoz használható járművet és nyolc helikoptert biztosítottak a bajba jutott országoknak a további tűzkárok megelőzéséhez.

Majdnem megkétszereződött a leégett fák mennyisége a világon húsz év alatt

Világszerte majdnem megduplázódott a legégett fák mennyisége az elmúlt húsz év alatt – idézte szerdán a BBC hírportálja a Global Forest Watch, a világ erdőit figyelő portál adatait.

Hozzátette, hogy az EU Copernicus nevű műholdas rendszerének térképészeti szolgáltatását 15 országban 46 alkalommal aktiválták erdőtüzek lokalizálásához. Július és augusztus folyamán pedig mintegy 150 bolgár, román, német, francia, finn és norvég tűzoltót vezényeltek Görögországba a helyi tűzoltók támogatására.

Fotó: Jeremy Lock / AFP

A tapasztalatok azt mutatják, hogy

a nyári erdőtűzszezon hagyományos helyszíne, azaz a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben is

– emelte ki az uniós bizottság.