Nemzetközi gazdaság

Gyengének tűnik az orosz búzatermés

Ha nem lenne a globális élelemellátással elég probléma, mindig jön egy újabb.

Nem lesz képes tartani a gabonatermelési céljait Oroszország – közölte pénteken az ország agrárminisztere, Dmitrij Patrusev a Russia Today szerint. A politikus elmondta, hogy az eddig betakarított termények mennyisége elmarad a tavaly ilyenkor elért szinttől. Hozzátette, 

ez arra kényszerítheti a minisztériumot, hogy felülvizsgálja kiviteli terveit, ami hiányt okozhat a globális piacokon.

A worker monitors as harvested wheat grain is unloaded from two combine harvesters into a truck during the summer harvest on a farm operated by Progress Agro LLC, in Ust-Labinsk, Krasnodar, Russia, on Friday, July 3, 2020. Record-high wheat prices in Russia are helping to slow the country’s recent boom in grain exports.  Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

Az orosz–ukrán háború miatt már régóta növekvő aggodalommal kísérték a piacok az élelmiszer-ellátás biztonságát, ám miután a háborúzó felek megállapodtak az ukrán gabonaszállítás orosz blokádjának feloldásáról , és az a keresleten is nyomot hagyott, az árupiacokon a főbb gabonafélék – mint a búza és a kukorica – ára a háborút megelőző szintre esett vissza.

A magas műtrágyaárak, a kedvezőtlen időjárás és más problémák ellenére megnyugodni látszó piacokat a mostani orosz bejelentés megint felbolygathatja, és ismét előkerülhetnek az ellátással kapcsolatos félelmek. 

A tavaszi élelmiszerár-robbanás számos országban vezetett tiltakozásokhoz, ezek közül is Srí Lankán öltött legnagyobb mértéket az elégedetlenség. Az ENSZ is többször éhínségek veszélyére hívta fel a figyelmet, míg India a gabonakivitel korlátozásáról döntött májusban.

A hőhullám és a vele járó aszály nem csupán az orosz termést befolyásolta hátrányosan, de más országok – köztük Magyarország – számára is okozott problémákat. Ennek ellenére a chicagói árutőzsdén a búza vékánkénti ára a májusi 13 dollár feletti csúcsokról mára 8 dollár alá csökkent.

 

Dmitrij Patrusev gabona Oroszország élelmiszerválság búza
Kapcsolódó cikkek