A hagyományos trágya felturbózásával csökkentené az orosz műtrágyák felhasználást a spanyol és a holland kormány – írja a Bloomberg, idézve a spanyol agrárminiszter, Luis Planas egy hétfői interjúját.

A két ország által elindított pilot-projekt az unió többi tagállamának agrárminiszterei között is pozitív visszhangot váltott ki. Noha az Oroszország ellen bevezetett szankciók a műtrágyákra nem vonatkoznak, a magas földgázárak az európai termelést is visszafogták, 

így a műtrágyaárak sokéves csúcsokra értek.

Normandy,,France,,January,2016.,Spreading,Of,Manure,On,A,Field, trágya, trágyázás
Fotó: Shutterstock

A növényi tápszerek ellátási zavarainak hatása a dél-amerikai hozamokon már szemmel látható, míg a magas árak az olyan országokra, mint a 70 százalékig importra szoruló Franciaország különösen nagy terhet helyezhetnek.

A hagyományos műtrágyák biológiai alternatívákra cserélése az európai gázfogyasztást is drasztikusan csökkentené Planas szerint, így azok kifejlesztése az élelmiszer-önellátás célját is nagyban segítheti.

Az árak az idei és a jövő évben is magasak maradhatnak az Ukrajnában zajló háború és az orosz kínálat bizonytalansága miatt, miközben 

a termelés növelése akár öt évig is tarthat az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint.

Ezért a trágyaalapú termékek rendkívül fontosak mind Spanyolország, mind Hollandia számára, ám a politikus szerint a fejlesztések előrehaladását az EU szabályainak is követnie kell majd. Azonban ennek a fejlesztése is eltarthat mintegy öt évig.

Noha a hagyományos trágya olcsóbb a szintetikus műtrágyáknál, a diammónium-foszfát például tonnánként hatszor több nitrogént és tizenötször több foszfátot tartalmaz, mint az állattartás mellékterméke.