A közismert német baloldali politikus, Sahra Wagenknecht a Twitteren tett kijelentésével felháborodást váltott ki – írja a Der Tagesspiegel. A politikus bejegyzésében bírálja a zöldeket, amiért az ukrajnai válság nyomán megváltozott a hozzáállásuk az energiapolitikához.

„A szénerőművek újraindítása azt mutatja, hogy a klímaváltozás már nem fontos a zöldeknek. Ma az Oroszország elleni őrült háború a prioritás az exökopárt számára, sőt, az egyetlen ésszerű megoldás a konfliktusra, a diplomáciát és a tárgyalásokat elutasítják” – írta Wagenknecht.

Berlin,Germany,,18th,April,2018:,Sahra,Wagenknecht,Speaking,At,A
Fotó: Shutterstock


A német lap emlékeztetett arra is, hogy nem ez az első eset, hogy Wagenknecht az oroszokkal szembeni német magatartással kapcsolatos kijelentéseivel felzúdulást váltott ki. Nem sokkal azelőtt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, Wagenknecht február végén azt mondta az ARD-nek: „Oroszországnak valójában nem érdeke a megszállás.” Az akkori helyzetet Oroszországra nézve fenyegetőnek minősítette, és nehezményezte, hogy az amerikai fél az invázióról beszélt.


A politikus nem riadt meg a sajtóban megjelent támadásoktól, és ma már arra világított rá újabb posztjában, hogy a német közlekedési lámpa koalíció rossz irányba tart, és az emberek hatvan százaléka szerint a kormány által Oroszország ellen folytatott gazdasági háború bumeránghatású, vagyis visszaüt Németország állampolgáraira, mert az többet árt a németeknek, mint az oroszoknak. A németek 82 százaléka pedig azt kifogásolja, hogy nem kapnak elegendő segítséget – tette hozzá.
 

Valamivel több mint egy hete Wagenknecht az ukrajnai háború befagyasztása mellett emelt szót. Ezt korábban Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke hozta szóba. „Kretschmernek igaza van ebben a kérdésben” – mondta akkor. 

Az orosz nyersanyagok és mindenekelőtt a viszonylag olcsó orosz energia aversenyképes német ipar egzisztenciális feltétele,amelyet nem nélkülözhetünk

– mondta, és hozzátette: „A gazdasági háború tönkreteszi Németországot, miközben Putyinnak aligha árt, és nem vet véget az ukrajnai öldöklésnek.” Ukrajna katonailag nem tud nyerni az atomhatalom Oroszországgal szemben. Ezért kell tárgyalásokat folytatni és kompromisszumokat kötni.