Szlovákiában az év első hat hónapjában 520 ezer gépkocsi került le az ország négy autógyárának (Volkswagen, Stellantis, KIA, Jaguar Land Rover) futószalagjairól – közölte Ján Pribula, a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) főtitkára. Szerinte az első félévi adatból kiindulva úgy tűnik, idén is átlépik az évi 1 milliós darabszámot. 

Fotó: Nhac Nguyen / AFP

 

Viszont mindig a harmadik negyedév a kritikus, mivel ebben az időszakban vannak az üzemi szabadságok mind az autógyártóknál, mind a beszállítóknál

 

– tette hozzá Pribula. Szlovákiában tavaly, ha minimális mértékben is, de sikerült átlépni az 1 milliós határt, ezzel továbbra is világelső a száz főre jutó legyártott gépkocsik terén. 

 

Az ország ipari termelésének 47,7 százalékát, kivitelének pedig 42 százalékát adja az autóipari ágazat, közvetlenül 164 ezer, közvetve pedig 245 ezer embernek ad munkát.

 

Az észak-szlovákiai Zsolna (Zilina) közeli KIA Slovakia 2022 első felében 164 300 gépkocsit és 230 ezer autómotort gyártott. Az idei terve 306 ezer autó – közölte Tomás Potocek, a társaság szóvivője. Ha a tervek teljesülnek, akkor a cég teljesítménye egybevethető lesz a világjárvány előtti utolsó év, 2019 produkciójával. A KIA számára az akut csipválság sem igazán probléma, mert Dél-Korea biztosítja a félvezetőket, továbbá a Zsolna melletti telephely a KIA egyetlen európai gyára, ezért kiemelten kezelik az ellátását.