Egyre többen kényszerülnek lemondani házi kedvenceikről az Egyesült Királyságban, ahol az júliusban 9,4 százalékra gyorsult, 1982 óta ez a legmagasabb ráta. A háztartásokat nem csak a rezsiszámlák, a szolgáltatások és az élelmiszerek drágulása sújtja, de a házi kedvencekre is egyre kevesebbet tudnak költeni, nagy megterhelés sokaknak az állatok etetése is, pláne ha állatorvoshoz kell vinni kutyát vagy macskát. Ebből következően nőtt a menhelyeket elhelyezett kedvencek száma.

De nem is csupán kutyákat és macskákat kellett az utóbbi hónapokban egyre nagyobb számban befogadniuk a menhelyeknek, a kígyók, gyíkok és egyéb egzotikus állatok fenntartása is meglehetősen költségesnek bizonyult: a terráriumok speciális fűtése és világítása a korábbi sokszorosába kerül a mostani energiaszámlák mellett.

Meghaladhatja az évi kétmillió forintot a britek energiaszámlája

Az energiacégek vezetőit berendelték a Downing Streetre, hogy megoldást találjanak a kormánnyal az kezelésére.

A közelmúltban például három kígyót, köztük egy 2,4 méteres boát dobtak egy hüllőbolt elé

– közölte a Reuters hírügynökséggel a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA), majd hozzátették, hogy a Battersea állatjótékonysági szervezet csak az elmúlt időszakban csaknem 200 kutyát és 160 macskát fogadott be.

A Covid–19-járvány alatti korlátozások idején megugrott a kereslet a háziállatok iránt, azonban az emelkedő élelmiszerárak és lakhatási költségek – amelyek egy év alatt 19,6 százalékkal ugrottak meg – a jelek szerint teljesen felemésztik a háztartások jövedelmét. 

A jegybank is figyelmeztette az országot, hogy hosszú előtt állnak.

Még nincs recesszió a briteknél, de már közeledik

A vártnál kisebb mértékben zsugorodott a brit gazdaság a második negyedévben az előző három hónaphoz képest, de a fogyasztás visszaesése mutatja, milyen súlyos a megélhetési válság hatása.

A Dogs Trust jótékonysági szervezet, amely jelenleg 692 kutyát szállásol el az ország 21 központjában, azt közölte, hogy 

utoljára a 2008-as pénzügyi összeomlás után láttak hasonlót.

Ráadásul nem csak az utcára tett állatok száma nőtt rekordmértékben, de az örökbefogadók száma is mélypontra süllyedt. 

Míg a bezárások idején havonta 10 ezren jelentkeztek, addig ma csupán 100 körül alakul az érdeklődők száma.

Bella kutyaélet
Fotó: Lovas Bence / VG

Sokkal gyorsabban tört ránk ez a válság, mint azt az emberek valaha is gondolták volna

– ismerte el Adam Clowes, a Dogs Trust igazgatója.