A kínai állampolgároknak kiadott amerikai diákvízumok száma több mint 50 százalékot zuhant az idei év első felében a világjárvány előtti szinthez képest – írta meg a The Wall Street Journal. Az amerikai külügyminisztérium adatai szerint idén eddig mintegy 31 ezer tanulóvízumot adtak ki kínai tanulóknak, míg 2019 első fél évében ez a szám még 64 ezer felett volt. Ezzel már nem az Egyesült Államok a legnépszerűbb helyszín a felsőoktatási tanulmányaik elvégzésére a kínai egyetemisták körében.

Chinese Education Ministry alerts Chinese students in U.S., --FILE--Chinese visitors talk with education consultants at the booth of the United States during an expo in Beijing, China, 24 March 2018.Chinese Education Ministry has issued an alert about visa applications for Chinese students who are scheduled to study in the United States, on Monday (3 June 2019). The Ministry says Chinese students are now facing problems with visa applications, including visa restrictions, prolonged visa application times, shorter validity periods, as well as a higher possibility of visa denials. The Ministry says this is having an impact on Chinese students who intend to study in the U.S. or complete their academic studies in the country. The Ministry says Chinese students and scholars need to be aware of the possible problems, while making adequate preparations for the potential risks ahead of their time in the United States. (Photo by Lei kesi / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Lei Kesi / AFP

Az okok több tényezőre is visszavezethetők, például 

a világjárvány miatti szigorú utazási korlátozások, a Covid-halálozások száma, a fegyveres erőszak és az ázsiaiak ellen irányuló rasszizmusról szóló hírek is arra késztették a kínai diákokat, hogy más országokban vagy saját hazájukban szerezzék meg a diplomájukat.

Sok diák hívta fel a figyelmet Donald Trump korábbi elnök 2020-ban kiadott rendeletére, amely megtiltotta a belépést az Egyesült Államokba a katonai vonatkozású szervezetekkel kapcsolatban álló végzős kínai hallgatók és posztgraduális kutatók számára, ezzel is azt az érzést keltve az ázsiai diákokban, hogy nem látják őket szívesen az országban. A rendelet miatt még sokszor azoknak a diákoknak a kérelmét is elutasították, akiknek egyértelműen nem volt katonai kapcsolatuk. A Biden-adminisztráció ugyan később kijelentette, hogy az Egyesült Államok szívesen fogadja a kínai diákokat, de a korábbi vízumkorlátozó rendeletet nem módosította. A kínaiak által önkényesnek tartott rendelet megváltoztatta néhány kínai diák Egyesült Államokról alkotott véleményét. 

Sokan úgy érzik, ők lehetnek a következő célpont

– mondta Amanda Vu, a 21 éves mérnökhallgató a kínai Tajcsouból. Hozzátette, hogy a kínai főiskola másodéves évfolyamán kezdett felkészülni az amerikai posztgraduális képzésekre, de miután látta, hogy egyetemén senki nem kapott amerikai vízumot, inkább Kanadában tervez tovább tanulni.

Több mint egy évtizedig a kínai diákok voltak az Egyesült Államok egyetemeinek legfőbb bevételi forrásai, a befizetett tandíjak révén tudták ellensúlyozni az egyre csökkenő állami finanszírozást. 

A 2019–2020-as tanévben a kínai állampolgárok tették ki az Egyesült Államokban tanuló külföldiek 35 százalékát, és 15,9 milliárd dollárnyi befizetett tandíjjal járultak hozzá az egyetemek költségvetéseihez – áll az Institute of International Education Open által közzétett jelentésben.

A külügyminisztérium szóvivője szerint az Egyesült Államok üdvözli azokat a kínai diákokat, akik hozzájárulnak az amerikai kampuszok gazdag szellemi hagyományaihoz és sokszínűségéhez, és elkötelezettek a vízumkiadások mellett. Hozzátette, hogy az elnöki rendelet az összes diák- és tudósvízum körülbelül 1 százalékát érintette. Amerika és Kína egyre romló kapcsolatai azonban előrevetítik, hogy az USA-ban tanuló kínai diákok száma a jövőben nem fog növekedni.

A Nebraska–Lincoln Egyetem 415 kínai diákot vett fel 2021 őszén, ami 66 százalékos visszaesés a 2016 őszi 1234-es csúcshoz képest, és arra számítanak, hogy ez a szám az idén ősszel tovább csökken. 

Ez az új valóság

 – mondta Josh Davis, az egyetem rektorhelyettese.