A kínai külügyminisztérium helyi idő szerint kedd este bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, és határozott tiltakozását fejezte ki Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt. Peking emellett gazdasági szankciókat is kivetett a szigetre.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség szerint Nicholas Burns nagykövetet Hszie Feng külügyminiszter-helyettes fogadta, aki leszögezte, hogy Pelosi látogatása sérti a Peking által vallott egy Kína elvet.

Senate Foreign Relations Confirmation Hearing For Ambassador To China Nicholas Burns
Fotó: China News Service via Getty Images

Hszie egyúttal azt vetette Washington szemére, hogy mást tesz, mint amit mond, a látogatás kapcsán pedig leszögezte, hogy aztKína nem fogja ölbe tett kézzel tűrni.

Emellett felrótta az amerikai külügyminisztériumnak, hogy a tárca weboldaláról eltűnt a Tajvan Kína része felirat, és aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok növekvő tajvani fegyverexportja miatt.

Egyúttal sürgette Washingtont, hogy tegyen lépéseket a helyzet enyhítésére, mielőtt túl késő lesz.

A kínai kormány egyúttal bejelentette, hogy leállította a természetes homok tajvani exportját, valamint a szigetről érkező hal- és gyümölcsimportot. A szankciók nem érintik a csipeket és más ipari termékeket.

A politikai feszültség ellenére Kína a sziget legnagyobb kereskedelmi partnere.

Peking hevesen tiltakozott a látogatás ellen, Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetésű szigetet.

Washington Tajvan legnagyobb fegyverszállítója. Pelosi Caj Jing-ven tajvani elnökkel közös szerdai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy bár kormánya a status quo híve, az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant, egyúttal méltatta a sziget demokratikus berendezkedését.

Pelosi a tervek szerint a hét második felében Japánba látogat, ahol Kisida Fumio miniszterelnökkel is találkozik.

Kínát vádolja Tajvan, bár Pelosi nyomán nem tört ki fegyveres konfliktus

Tajvan közölte, hogy Kína megsértette a nemzetközi rendet azzal, hogy hadgyakorlatot hirdetett Nancy Pelosi látogatására reagálva. Kína korábban jelezte, hogy viszályt szíthat az amerikai házelnök Tajpejbe érkezése.

Oroszország szerint Washington átlépett egy határt

Az ügy kapcsán megszólalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki elmondta, hogy az Egyesült Államok azt üzeni a házelnök tajvani látogatásával, hogy rájuk nem vonatkoznak a szabályok.

Washington szándékosan bosszantja Kínát az úttal, büntetlenségét fitogtatva

– mondta Lavrov. Hozzátette, hogy nem lát mást, ami indokolná a lépést, hiszen az Egyesült Államok pontosan tudja, mit jelent ez Kínának. A Kreml korábban provokációnak nevezte Pelosi útját, és szolidaritásáról biztosította Pekinget.