A kínai CanSino Biologics a legutóbbi bizonyíték a vakcinagyártók lecsúszására: a kínai vállalat forgalma az idei első fél évben 68,5 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, azaz a 299,9 millió dolláros bevételt most 91,6 millió dolláros követte, és ezen a tavasszal felerősödött kínai járvány sem sokat segített. Ráadásul árat is emeltek, ami nem használt az üzletmenetnek. 

Siegen,,North,Rhine,Westphalia,,Germany,-,18,01,2021:,A
Fotó: Shutterstock

A tavalyi első hat hónapban elért 137 millió dolláros adózott nyereség gyakorlatilag lenullázódott, 1,8 millió dollárra zuhant. A hongkongi tőzsdén jegyzett vállalat részvényárfolyama az elkeserítő adatok láttán 6 százalékot bucskázott, és visszatért oda, ahonnan a Covid-járvány 2020 eleji kirobbanásakor tanyázott. 

A CanSino Biologics az egyadagos Covid-vakcina gyártására rendezkedett be, termékeit elsősorban Kínában és Mexikóban használják oltakozásra. 

Helyzete azonban javulhat, ha megkapja az engedélyt az inhalálható vakcinája forgalomba hozásához, 

bár ettől nem remélhetnek csodát, hiszen az átoltottság olyan szintű, hogy lassan már nem lesz kinek eladni a szérumot.

A CanSino Biologics hazai versenytársai is hasonló cipőben járnak – írja a Reuters. A Sino Biopharmaceutical, amely 15 százalékban tulajdonos a CoronaVac vakcinát kifejlesztő Sinovac Life Sciences-ben, augusztus elején közölte, hogy az első féléves nyeresége az egytizedére olvadt, 73,2 millió dollárra. A cég más gyógyszeripari területeken is érdekelt, azt viszont külön nem részletezte, hogy a vakcinaüzlet milyen szaldóval zárt az idei első hat hónapban. 

A Cansino biologics árfolyama
 


A Sinovacéhoz hasonló Covid-vakcinát gyártó Shenzhen Kangtai Biological Products nemrég már megkongatta a vészharangot, és az oltóanyag iránti kereslet megroppanására hivatkozva 68,4 millió dolláros céltartalékot képzett a gyártás során bekövetkező veszteségeinek leírásához. 

E cég egyébként a hatalmas indonéz piacban még bízhat, de túlzásba ezt sem kell vinnie, hiszen az AstraZeneca-oltóanyag továbbfejlesztett változata lehet, hogy az eredetinél jobb, de már ezzel is számos probléma akadt a pandémia idején.

A stabilitás (és a transzparencia hiánya) jellemzi a legnagyobb kínai egészségügyi vállalatot, a China National Pharmaceutical Groupot, amelyet Sinopharm néven jól ismernek Magyarországon is. 

A vállalatóriás állami tulajdonban van, tőzsdei álmokat nem dédelget, a központi költségvetésből szerezhet forrásokat, ha igénye lenne rá. A Sinopharm szerteágazó tevékenységet folytat, ám a vakcinaeladásokból származó bevételeit szintén nem közli külön. 

Nincs is rá szükség, hiszen 

a Sinopharm összbevétele önmagáért beszél: a tavalyi évet 108,8 milliárd dolláros bevétellel zárták,

s ez a teljesítmény a friss Fortune Global 500-as lista 80. helyére repítette őket. Hosszú menetelés vezetett idáig: a cég 2013-ban bukkant fel először az illusztris listán, akkor a 446. helyet szerezve meg. 

A vállalat honlapján a legutóbbi, két héttel ezelőtt megjelent sajtóközlemény is ennek az eredménynek a méltatásával foglalkozik, ugyanakkor a jövőbe is mutat, innovatív fejlesztések felgyorsítását kitűzve célul. A Sinopharm tavaly árbevétel-arányosan 7,45 százalékot költött kutatás-fejlesztésre, szemben a kínai gyógyszeripar 6 százalékos átlagával. 

A közlemény végére maradt a lényeg: Csu Csing-csin, a China National Biotec Group (a Sinopharm biotechnológiai leányvállalata) alelnöke elmondta, arra számít, hogy szeptemberre befejezik az omikronspecifikus vakcinákkal kapcsolatos klinikai vizsgálatokat, ami feltételezi az új, modernizált oltóanyaguk piaci forgalmazásának megkezdését. Emellett folyamatosan nyomon követik az új mutációkat, hogy vakcinaoldalról megfelelő választ tudjanak adni rájuk.

Biontech
Fotó: Shutterstock

A Sinopharm három technikai platformon keresztül, egymástól függetlenül eddig négy Covid–19-vakcinát fejlesztett ki: egy genetikai rekombináns vakcina és egy mRNS-vakcina mellett két elölt vírust tartalmazó inaktivált vakcinát, amellyel a magyar piacon – Európában elsőként – jelentek meg, és amely független vizsgálatok kimutatása szerint a nyugati és az orosz vakcinákhoz képest alacsony védettséget nyújt

A kínai cég vakcináit 115 ország hagyta jóvá vészhelyzeti használatra, ebből négy – Kína, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek és Seychelles-szigetek – pedig teljes körű alkalmazásra. A Sinopharm 2021 végéig 3,5 milliárd Covid-vakcinát értékesített.

Az utóbbi időszakban 

több rossz hírt is közöltek a nemzetközileg jegyzett nagy vakcinagyártók. 

Augusztus elején a Novavax felére csökkentette egész éves bevételi előrejelzését, mivel a globális túlkínálat és a gyenge kereslet közepette úgy látta, hogy az amerikai piac további szállítmányokat már nem igényel az idén. A Pfizerrel közösen a legkeresettebb mRNA-vakcinát kifejlesztő

BioNTech a második negyedévben csaknem 40 százalékkal alacsonyabb forgalomról és nyereségről számolt be,

abban reménykedve, hogy az emlékeztető oltási kampány ősszel majd felpörgeti a keresletet az omikron-vírusvariáns ellen védelmet nyújtó, továbbfejlesztett vakcinái iránt.