A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) azt szeretné, hogy Oroszország 2022 után is az olajkitermelési megállapodás részese maradjon – nyilatkozta a Reutersnek Haitam al-Gejsz főtitkár. A szervezet és szövetségesei, köztük Oroszország (az úgynevezett OPEC+) közösen folytatták az egyeztetést az olajkitermelési politikáról az ukrajnai háború és az azt követő nyugati szankciók ellenére.

Al-Gejsz OPEC-főtitkár szerint az olajkereslet növekedése lassulni fog 2023-ban 
Fotó: AFP


Bár piaci várakozások szerint a nyugati intézkedések következtében az év végére csökken az orosz olajkínálat, Moszkva valószínűleg továbbra is része marad az OPEC+ tagjai között 2019 júliusában aláírt együttműködési chartának – mondta Al-Gejsz. 

Szeretnénk meghosszabbítani az Oroszországgal és a többi nem OPEC-termelővel kötött megállapodást... nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy az ne folytatódjon

 – fogalmazott, hozzátéve hogy ez egy hosszú távú kapcsolat, amely a 23 ország közötti kommunikáció és együttműködés szélesebb, átfogóbb formáit foglalja magában. Ez nem csak a termelés kiigazítására vonatkozik.

Az OPEC főtitkára azt is elmondta, hogy az orosz olaj pótlása nem könnyű, és hogy az alacsonyabb orosz termelésnek súlyos következményei lennének a fogyasztókra nézve. 

De biztos benne, hogy a piac alkalmazkodni fog. „Bármilyen intézkedésekre is kerüljön sor a jövőben... a vevők és az eladók alkalmazkodni tudnak, és mindig találnak módot, valamint eszközt a kereskedelmi forgalom átirányítására” – mondta.
Oroszország a szankciókkal kapcsolatos korlátozások után fokozatosan növelni kezdte az olajtermelését, de az ázsiai vásárlók egyre többet vásárolnak, és Moszkva más trükkös útvonalakat is talál a kivitelre.
Az OPEC+ szeptember 5-én tartja a következő ülését, és a főtitkár szerint egyelőre korai lenne megmondani, hogyan döntenek a kitermeléssel kapcsolatban. 

Szeretnék nagyon egyértelmű lenni: ha kell, akkor csökkenthetjük a termelést, ha szükséges, akkor növelhetjük. Minden attól függ, hogyan alakulnak a dolgok. De továbbra is optimisták vagyunk. A keresletnövekedés lassulását látjuk 2023-ban, de ez nem lehet rosszabb, mint ami történelmileg volt

 – fogalmazott az OPEC főtitkára, semmilyen határozott kapaszkodót nem nyújtva ezzel az iránymutatásra szomjazó piaci szereplőknek.