A Közel-Kelet legnagyobb alumíniumgyártójának számító, az Egyesült Arab Emírségekben működő Emirates Global Aluminium (EGA) rekordnyereséget ért el az első félévben az alumínium árának emelkedése miatt – írja a BNN Bloomberg az EGA közleményére hivatkozva. A haszon csaknem négyszeresére, 5,9 milliárd dirhamra (1,6 milliárd dollár) emelkedett – közölte a vállalat.

1241586071 A worker inspects stacked aluminium ingots at the cast house of Emirates Global Aluminium PJSC Al Taweelah plant in Abu Dhabi, United Arab Emirates, on Monday, June 27, 2022. Emirates Global Aluminium and GE Gas Power have signed an agreement to upgrade four gas turbines at the Al Taweelah power plant, to help reduce gas emissions. Photographer: Christopher Pike/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Christopher Pike / Bloomberg via Getty Images

Ez az összeg meghaladta a tavalyi év egészére vonatkozó profitot, a bevétel pedig mintegy 70 százalékkal, 18,3 milliárd dirhamra ugrott.

A fémet a sörösdobozoktól a repülőgép-alkatrészekig sok mindenben felhasználják, ára az első félévben az orosz–ukrán háború kirobbanása után mintegy 36 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az árak márciusban tetőztek, azóta csökkenő tendenciát mutatnak. „Arra számítunk, hogy a piaci feltételek az év második felében nagyobb kihívást jelentenek majd” – mondta az EGA vezérigazgatója egy interjúban. „Összességében továbbra is jó úton haladunk” – tette hozzá.

 

Az alumínium átlagosan valószínűleg háromezer dollárnál kevesebb lesz tonnánként a második félévben, fejtette ki a cég pénzügyi igazgatója. A következő egy évben a vállalat figyelni fogja a globális keresletet, amit erősen befolyásolnak az energiaárak, valamint az, hogy Kína a járványvédelmi intézkedések miatt kevesebb alumíniumot vásárol. 

Közben Európa alumínium- és cinkgyártó kapacitásának közel felét bezárták az elmúlt években a költségek emelkedése miatt. Portálunk is beszámolt arról, hogy a német alumíniumöntödék a túlélésükért küzdenek az egekbe szökött energiaárak miatt.

Az Egyesült Arab Emírségekben, a Dubajban és Abu-Dzabiban működő EGA tulajdonosai a tőzsdei bevezetést fontolgatják.

A céget egyenlő arányban birtokolja két szuverén vagyonalap, amelyek közül az egyiknek Dubajban, a másik Abu-Dzabiban van a központja. A tőzsdei bevezetés a vállalatot 15 milliárd dollárra vagy még többre értékelhetné. Bármilyen részvényeladási terv az EGA tulajdonosain múlik, és még nem született döntés – árulta el a cég pénzügyi igazgatója.

Az EGA az első félévben 11 százalékkal növelte fémeladásait és ugyanennyivel növelte a guineai bauxitbányából származó exportot is. A vállalat az első félév végén 2,2 milliárd dirham időközi osztalékot fizetett a részvényeseknek, és 2,9 milliárd dirham adósságot fizetett vissza, hogy megerősítse mérlegét. A vezérigazgató szerint a cég folytatni fogja az adósságok visszafizetését.

Az EGA dolgozik erőművei hatékonyságának javításán, ami segít az energiaárak emelkedésének kezelésében – tette hozzá. Ugyanakkor folytatja a tárgyalásokat egy olyan megállapodásról, amelynek értelmében eladja erőműveit Abu-Dzabi legnagyobb áramtermelőjének, és energiát vásárol az országos hálózatból.

Az Arab-félsziget délkeleti részén elhelyezkedő Egyesült Arab Emírségek (vagy Egyesült Arab Emirátusok, röviden EAE) föderáció, hét emírségből áll, amelyeket az emírek irányítanak és belső autonómiával rendelkeznek. A híres Dubaj nagyváros, és az azonos nevű emírség fővárosa. A tízmilliós állam kőolajban gazdag.