A belga AB InBev és a holland Heineken mögött Európa harmadik legnagyobb sörgyártójának számító dán Carlsbergnek a Reuters jelentése szerint egyre nagyobb problémát okoz a nélkülözhetetlen kelléknek számító szén-dioxid gáz hiánya. 

141294065 Bottles of lager move along a conveyor belt at the Carlsberg A/S production plant in Kiev, Ukraine, on Wednesday, March 14, 2012. Sales in the Ukraine were "significantly higher," helped by better economic conditions and the recent introduction of premium beers, while the U.K. saw "continuing strong growth," the brewer said. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

A hírügynökség Beata Ptaszynska-Jedynakot, a Carlsberg Polska szóvivőjét idézi, aki arra figyelmeztetett, hogy ha a gázszállítások nem folytatódnak normális ütemben, akkor nagy valószínűséggel tetemes termeléscsökkentésre vagy a termelés leállítására kerülhet sor három lengyelországi üzemüknél. Hozzátette, hogy élelmiszeripar-specifikus problémáról van szó, hiszen a hűtési láncban a szén-dioxid alapvető fontosságú. 

A lengyel piacon 20 százalékos részesedésével meghatározó Carlsberg elsőként kongatta meg a vészharangot, helyi versenytársai közül a Heineken-leány Grupa Zywiecnél egyelőre a kommentár helyett a helyzet elemzésére koncentrálnak. 

A Carlsberg árfolyama
 

Lengyelország harmadik legnagyobb sörgyártója, a japán Asahi-csoporthoz tartozó Kompania Piwowarska azt közölte, hogy az általuk alkalmazott technológia révén a szén-dioxidot a gyártási folyamat végén vissza tudják nyerni, ezért az ő termelésüket a gázhiány érdemben nem befolyásolja. 

A magyar piacot viszont alighanem érzékenyen érinti a lengyeleknél felszínre bukkant probléma,

ugyanis a nagy hazai diszkontláncok többsége lengyel importból szerzi be a polcaira feltöltött alacsony árfekvésű dobozos söröket, amelyek egyben vevőcsalogatóként is szolgálnak.

Lengyelország legnagyobb vegyipari vállalata, a Grupa Azoty hétfőn közölte, hogy a fellegekbe emelkedett gáz- és energiaárak miatt csökkenteni kényszerül egyes termékeinek mennyiségét. Hasonló bejelentést tett a benzinkút-hálózatának egy részét a Molnak értékesítő PKN Orlen vegyipari leánya, az Anwil is.

A gáziparban a gyártás melléktermékeként keletkező tiszta szén-dioxid az élelmiszeripar számára létfontosságú, hiánya súlyosan veszélyezteti az élelmiszer-biztonságot és -ellátást – hangsúlyozta Andrzej Gantner, a helyi élelmiszergyártói érdekképviselet főtitkára, aki szerint a hűtésigényes húsok, a tejtermékek, a feldolgozott gyümölcsök és a zöldségek területén okozhatja a legnagyobb gondokat a szén-dioxid hiánya. 

Gantner azt mondta, hogy a probléma súlyossága miatt pénteken 

a kormányhoz fordulnak a gázmizéria rendezése, a prioritások felállítása érdekében.

Nemcsak az élelmiszer-feldolgozók, hanem a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen műtrágyák gyártói is szenvednek a magasba szökött földgázáraktól, az ő segélykiáltásukat már meghallotta a varsói kormány, amely intézkedési terv kidolgozását ígérte számukra még a hét elején.