Nemzetközi gazdaság

Új szakaszba léphet az ukrajnai háború, fellángol a Dnyeper partja

A brit védelmi minisztérium legutóbbi jelentése szerint várhatóan új szakaszába lép a keleti szomszédunkban folyó háború, a harcok súlypontja áthelyeződik keletről délre.

Az Ukrajna keleti részében fekvő Donbász vidékéről délre helyeződhet át a harcok súlypontja az oroszok elleni háborúban a brit védelmi minisztérium legújabb jelentése szerint.

Oroszország háborúja Ukrajna ellen új szakaszba léphet, a legsúlyosabb harcok egy durván 350 kilométeres frontvonalra helyeződnek át, ami Zaporizzsja közeléből délnyugati irányban Herszonig nyúlik, a Dnyeper folyóval párhuzamosan

– írta a jelentés.

A brit hírszerzők szerint az ukrán hadsereg növekvő intenzitással támad hidakat, lőszerraktárakat és vasúti célpontokat a déli régiókban. Ezek közé tartozik a Herszont az Oroszország által megszállt Krímmel összekötő stratégiai fontosságú vasútvonal, amelynek a megbénítása akadályozná az orosz hadsereg utánpótlását.

Az ukrán ellentámadásra készülve az oroszok minden bizonnyal erőket összpontosítanak délre a jelentés szerint. A Donbász-régióból – ahol mostanában a leghevesebb harcok folytak – orosz teherautók, tankok, vontatott tüzérség és egyéb járművek hosszú oszlopai tartanak délnyugat felé. 

A Kercsi-szoros feletti hídon katonai eszközöket mozgatnak az oroszok a Krímbe is – a britek által ismert jelentések szerint – az orosz megszállás alá került Melitopolból, Bergyanszkból, Mariupolból és Oroszországból. A Krímbe 800-1000 fős zászlóaljakban taktikai csoportok is érkeztek, amelyeket minden bizonnyal a Herszon környékén küzdő orosz erők megtámogatására szánnak. 

Az ukrán atomügynökség szerint egyébként orosz rakéták rongálták meg az oroszok ellenőrzése alatt álló zaporizzsjai atomerőmű egyes részeit, de nem történt radioaktív sugárzás – jelentette a BBC.

Az Enerhoatom szerint

fennáll a hidrogénszivárgás és a radioaktív részecskék szétszóródásának a veszélye.

Az ügynökség szerint Európa legnagyobb atomerőművének egy nitrogén-oxigén egysége és egy magasfeszültségű vezetéke sérült meg. Az eset egy reaktor közelében történt – írta a The Kyiv Independent. Az oroszok által kinevezett helyi hivatalnokok az ukránokat vádolták a támadással.

 

 

 


 

 

frontvonal Ukrajnában Herszon ukrajnai háború Zaporizzsja Donbassz brit védelmi minisztérium
Kapcsolódó cikkek