Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a nyugati országokat, hogy gyorsítsák fel a modern fegyverrendszerek szállítását Ukrajnának, miután csapataik az elmúlt napokban sikeres katonai műveleteket hajtottak végre, és igyekeznek megszilárdítani az Oroszországtól visszaszerzett északkeleti területek feletti ellenőrzést – számolt be róla a Reuters.

A Handout photograph taken on September 9, 2022 and released on September 10, 2022 by Yalta European Strategy (YES) press office, shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky delivering an speech during the Yalta European Strategy forum in Kyiv, amid the Russian military invasion of Ukraine.
Fotó: AFP

Oroszország szombaton feladni kényszerült az egyik fő bástyáját Északkelet-Ukrajnában, és a háború kezdete óta a legsúlyosabb vereséget szenvedte el. Az ukrán csapatok több tucat várost foglaltak vissza, ami igen komoly változás a harctéren.

Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő szerint

Oroszország jelentős területeket volt kénytelen átengedni Harkiv közelében, és csapatai egy részét visszavonta a határon túlra.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a háború kitörése óta eltelt több mint fél évben több milliárd dollár értékben adtak fegyvereket Ukrajnának, amelyek Kijev szerint nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy korlátozni tudják az orosz térnyerést.

Hétfőn késő esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij újfent elmondta, hogy Ukrajnának és a Nyugatnak meg kell erősítenie az együttműködést az orosz terror legyőzése érdekében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén arról számolt be, hogy az ukrán erők jelentős előrelépést értek el a nyugati támogatás segítségével.

Amit tettek, azt nagyon módszeresen megtervezték, és természetesen jelentős támogatást kaptak az Egyesült Államoktól és sok más országtól, amelyre szükségük van ennek az ellentámadásnak a folytatásához

– nyilatkozta egy mexikóvárosi sajtótájékoztatón Blinken.

KHERSON, UKRAINE - JULY 15: Ukrainian artillerymen in the military assembly center check the weapons and special equipment to make them ready before they go to their duties at the frontline in Kherson, Ukraine on July 15, 2022. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by  / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Fotó: Metin Aktas / AFP

Washington egy héttel ezelőtt jelentette be Ukrajnának szánt legújabb fegyvercsomagját, amely többek között lőszert tartalmaz a HIMARS rakétaelhárító rendszerekhez. Korábban már küldött Ukrajnának NASAMS föld-levegő rakétarendszereket és Excalibur csapásmérő csodafegyvert is.

Zelenszkij az üzenetében beszámolt arról, hogy

Ukrajna csaknem 6000 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza,

ami egy százaléka az ország mintegy 600 ezer négyzetkilométernyi területének.

Oroszország a február 24-én megindított háború kezdete óta Ukrajna nagyjából ötöde felett vette át az ellenőrzést.

Zelenszkij: Ukrajnának szüksége van az Egyesült Államokra

Az ukrán elnök hálás Amerikának az eddig nyújtott segítségért, de további támogatásra is szüksége van. Egyúttal az előző elnöknek, Donald Trumpnak is üzent.