Nemzetközi gazdaság

A középosztálynak is fáj az energiaválság, már a hagyományos sütőiket is eladják a britek

Több milliót érő sütők kerülnek ki a brit háztartásokból, a tulajdonosok már nem tudják fenntartani a berendezéseket.

Egyre több család kénytelen megválni ikonikus tűzhelyétől az Egyesült Királyságban, miután napról napra drágább az üzemeltetésük a megugrott energiaárak mellett. Az AGA sütőket eredetileg szénnel fűtötték, és a hét minden napján 24 órában bekapcsolva hagyták, manapság persze már elektromos változatban is gyártják, de a modern verziók tulajdonosai is túl költségesnek tartják a használatát.

AGA cooker
Fotó: Shutterstock

Egy brit tűzhelyszerelő, Jack O’Dwyer idén már 35 családnál szerelt ki AGA sütőt, és további száz telefonhívást kapott olyanoktól, akik inkább eladnák a berendezést, persze előtte még az eltávolítás 500 fontos, azaz közel 230 ezer forintos díját is meg kell fizetniük, mégsem biztos, hogy a jelen piaci helyzetben találnak vevőt a sütőkre. Az egyik ügyfél, aki hat hónap után szereltette ki a vadonatúj elektromos AGA-ját, napi 10 fontot, azaz 4500 forintot volt kénytelen fizetni normál használat mellett.

Mindig is egy valóra vált álom volt a britek körében, amikor végre meg tudták venni az AGA sütőjüket, így most vannak, akik küszködnek a könnyeikkel, miközben kiszerelem, de egyszerűen nincs heti 70 fontjuk csak arra, hogy fenntartsanak egy tűzhelyet

– mondta O’Dwyer.

An employee works on an AGA 3-oven Total Control range cooker, produced by AGA Rangemaster Plc, during the manufacturing process at the company's plant in Telford, U.K., on Tuesday, Oct. 1, 2013. Euro-area factory output expanded for a third month in September as the 17-nation currency bloc's economic recovery gained momentum.
Fotó: Simon Dawson / Getty images

Az ikonikus AGA sütők eredete

A Nobel-díjas svéd mérnök, Nils Gustaf Dalén 1929-ben alkotta meg az AGA tűzhelyet, mivel szeretett volna létrehozni a feleségének egy modernebb és egyszerűbben használható sparhelt. Hamarosan megindult a sorozatgyártás is, amelyet az 1940-es években áthelyeztek az angliai Telfordba. 

A tűzhely azóta a vidéki családi házak státuszszimbólumává vált.

A többféle színben kapható AGA öt különböző hőmérsékletű sütőrésszel és két főzőlappal is rendelhető. Akár másfél tonnát is nyomhat, és nem csak főzésre, sütésre és fűtésre, de akár ruhák szárítására is alkalmas.

Julie Bradbury, a skóciai Aberdeenshire-ben élő kétgyermekes anyuka most azt számolgatja, hogy megéri-e megtartani. A sütő a mindennapjaik része, főzésre, vasalásra, ruhaszárításra is használják, nagy veszteség lenne megválni tőle, de elmondása szerint

az energiaköltségeik az állami támogatások ellenére megduplázódtak tavaly óta.

Három területre fókuszál az új brit kormányfő

Az adócsökkentés, az azonnali kezelése, valamint az egészségügyi ellátás fejlesztése lesz az új brit kormány legfőbb feladata.

Egyre gyorsul az az Egyesült Királyságban, a britek ott próbálnak spórolni, ahol csak tudnak

Ugyanakkor a Bloomberg hírportál szerint a több ezer fontba kerülő – az elektromos változat újszerűen körülbelül 15 ezer fontba, azaz közel 7 millió forintba kerül, használtan pedig akár már 5000 fontért is beszerezhető – AGA tulajdonosai még csak nem is a legnagyobb vesztesei a megélhetési válságnak. A leginkább pénzszűkében lévők egyre gyakrabban fordulnak élelmiszerbankokhoz, és használják a vásárolj most, fizess később (buy now, pay later, BNPL) kezdeményezést kínáló applikációkat. Sokakat nehéz döntés elé állíthat a hűvös idők beköszönte: fűtenek-e otthon, vagy inkább napi háromszor étkeznek.

Egy applikációval próbálják átvészelni az elszabadult árakat a britek

Zilch egy virtuális kártyát kínál, amellyel a felhasználók most vásárolhatnak, és később részletekben fizethetnek több ezer kiskereskedőnél.

Az éves inflációs ráta 10,1 százalékra nőtt 2022 júliusában

az előző időszak 9,4 százalékáról, ami a legmagasabb érték 1982 februárja óta, mivel gyors ütemben emelkedtek a lakhatási és a rezsiköltségek, valamint az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árai.

Rossz hír a termék rajongói szempontjából, hogy még az AGA elektromos változata sem feltétlenül energiatakarékos. Ellentétben a gázzal, olajjal vagy szénnel működő társaival, be lehet külön kapcsolni a főzéshez, de akár 70 percig is eltarthat, míg felmelegszik, így csak akkor érdemes kikapcsolni, ha minimum három órán át biztosan nem szeretnék használni. Azok, akik így is ragaszkodnak az AGA sütőkhöz, most más módszereket keresnek. Inkább hosszabb időre kikapcsolják, vagy alacsonyabb hőfokon tartják, amivel bár tovább tart a főzés, viszont féken tartható a fogyasztás.

 

energiaválság BNPL rezsi megélhetési költségek infláció Egyesült Királyság
Kapcsolódó cikkek