Nemzetközi gazdaság

A Pepsi megígérte, hogy most már tényleg nem gyárt több üdítőt Oroszországban

Hiába a márciusban tett ígéretek, a nyugati cégek még legyártják meglévő alapanyagaikat, mielőtt valóban felhagynának az orosz gyártással és forgalmazással.

Csaknem hat hónappal azt követően, hogy megígérte, felfüggeszti termékei gyártását és forgalmazását Oroszországban az Ukrajna elleni invázióra válaszul, a Pepsi bejelentette, hogy befejezte a gyártást az országban.

A bottle of soft drink CoolCola, with its name and design resembling Coca-Cola -  the iconic brand of US beverage giant Coca-Cola, is seen on the grass in Moscow on July 25, 2022. - Russian beverage maker Ochakovo launched the production of a new set of soft drinks to replace the three global brands of Coca-Cola after the world's largest soft-drink maker has suspended operations in Russia over the country's military action in Ukraine. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

A vállalat közlése azt követően történt, hogy a Reuters megírta, hogy boltok tucatjaiban továbbra is kaphatók voltak a Pepsi termékei, amelyeken júliusi és augusztusi dátumok és orosz gyártási helyszín szerepel. Az utolsó dátum ezeken az árucikkeken augusztus 17-e volt.

A Pepsi szeptember 8-i közleményében azt írta a hírügynökségnek, hogy miután minden koncentrátum elfogyott Oroszországban, végeztek a gyártással. Ez volt a társaság első kommentárja a kérdésben, miután március elején beharangozták, hogy leállnak az oroszországi gyártással, forgalmazással és promócióval. 

Azt ugyanakkor a további kérdésre már nem árulták el, hogy az eladásokat is befejezték-e.

Mindenesetre a gyártás folytatásának köszönhetően a Pepsi termékei széleskörben elérhetők Moszkvában, Vlagyivosztokban vagy épp Krasznojarszkban, míg egy moszkvai konditerem még augusztus közepén is adott le rendelést a hírügynökség szerint. 

Az élelmiszerekre és üdítőitalokra a különböző nyugati hatalmak által bevezetett szankciók egyébként nem vonatkoznak, és a kérdés jól jelzi a kivonulás nehézségeit a világ legnagyobb országából. 2021-ben Oroszország volt a cég harmadik legnagyobb piaca az Egyesült Államok és Mexikó után. 

Nyáron számos, a gyártás leállításáról beszélő külföldi sörmárka készletei is elérhetők voltak a boltokban, de 

a nagy rivális Coca Cola sem állt le rögtön a gyártással a márciusi bejelentést követően.

Az atlantai székhelyű cég júniusban azt állította, hogy palackozója, amely egy külön vállalat, létező szerződésekkel még kimeríti készleteit a gyártás és forgalmazás leállítása előtt.

A Pepsi márciusban pedig jelezte, hogy a bébitápszerek és más létfontosságú termékek forgalmazását folytatni fogja Oroszországban. A vállalat – amely azon kevés nyugati cégek közé tartozik, amelyek már a Szovjetunióban is jelen voltak – több mint 60 éve működött az országban.

 

coca cola Oroszország szankciók Oroszország ellen Pepsi
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek