Az argentin jegybank 550 bázisponttal, 75 százalékosra emelheti szeptemberben az alapkamatot a jelenlegi 69,5-ről – tudta meg a Reuters a monetáris tanácsban folyó egyeztetést ismerő forrásból, a pénzintézet egyik tanácsadójától.

Argentina,Crisis,Economy,Stock,Exchange,Market,Down,Chart,Fall,Trading
Fotó: Shutterstock


Bár az mindenhol magas, Argentínában az egyik legrosszabb a helyzet a világon. 

A fogyasztói árak emelkedése éves szinten meghaladja a 70 százalékot, az év végére pedig túllépheti a 90-et is. 

A kamatemeléssel a jegybank a pesót próbálja megerősíteni, hogy harcoljon az inflációval. „Figyelemmel kísérjük a kiskereskedelmi árak alakulását, és nem kizárt, hogy a közelgő augusztusi fogyasztóiárindex-adatokkal együtt újabb kamatemelésre kerül sor, hogy az inflációt meg lehessen fékezni” – mondta a tanácsadó, hozzátéve, hogy még nem született döntés, de nem lenne észszerűtlen, ha a kamatláb 75 százalékra emelkedne. A központi bank szóvivője nem kívánta kommentálni az értesülést.
A jegybank a korábbi rendszeres kisebb kiigazításai után az elmúlt hónapokban 800 és 950 bázisponttal emelte meg a 28 napos Leliq kamatlábat, és három elemző újabb 400 és 600 bázispont közötti növelést vár. Az augusztusi inflációs adatokat szeptember 14-én teszik közzé. Argentína azt is fontolgatja, hogy ismét a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult segítségért, a gazdasági miniszter várhatóan szeptemberben utazik Washingtonba, hogy tárgyaljon erről.