Nemzetközi gazdaság

Csak télen indul újra a svéd Ringhals 4. atomerőmű

Újabb csapás az európai energiaellátásra, miután a korábban már három hónappal meghosszabbított kényszerpihenőt további kettő követi majd.

A svéd közműszolgáltató, a Vattenfall két hónappal elhalasztja a Ringhals 4. atomerőmű újraindítását, így arra csak január 31-én kerül majd sor – közölte a vállalat. Ez újabb csapást mér az északi és a balti térség áramellátására.

A photo taken on June 21, 2012 Sweden's Ringhals atomic power station. Sweden has tightened security at its three nuclear power plants after routine checks on June 20 revealed an explosive device planted on a truck inside its southern Ringhals plant. The material resembled a dough-like lump the size of a small fist and was discovered by a bomb-sniffing dog under a large truck in a secure zone. The discovery was made during a routine check as the truck passed between two inner zones, Ringhals spokesman Goesta Larsen told Swedish news agency TT.
Fotó: Bjorn Larrson Rorvall / AFP

A Vattenfall szerint az előre nem látható, ám szükséges javítások a vártnál több időt vesznek igénybe, mielőtt az erőmű újraindulhatna az éves karbantartást követően. 

Az erőmű ismételt üzembe helyezését ráadásul egyszer már augusztus végén is elnapolták három hónappal, kulcsfontosságú alkatrészek sérülései miatt.

Az 1130 megawatt kapacitású létesítmény hiánya Pontus de Mare, a svéd hálózatüzemeltető, a Svenska Kraftnat vezetője szerint azt jelenti, hogy Svédország 149 órányi áramimportra szorulhat a télen, szemben a normális esetben jellemző 36 órával – írja a Reuters. Hozzátette, hogy a leállás növeli az áramhiány és az áramszünet kockázatát Svédország déli részén, miközben az árak is az egekbe szállhatnak.

Azonban az erőmű kényszerszünete nem csak a svédek számára rossz hír, hiszen a szomszédos Finnország is áramimportra kényszerülhet hideg időjárás esetén, különösen, mivel a finn fogyasztás mintegy 10 százalékát korábban az orosz fedezte. 

A finn hálózatot üzemeltető Fingrid vezérigazgatója, Jukka Ruusunen szerint súlyos fagy esetén előfordulhat, hogy hazája tetemes mennyiségű áramot lesz kénytelen szomszédaitól beszerezni.

A sérült, radioaktív alkatrész javításához először egy méretazonos makettet kell építeni a 12 méteres reaktorról, hogy a szükséges műveleteket be tudják gyakorolni és ki tudják próbálni.

Az kapcsán ismét egyre népszerűbbé váló, támogatóik szerint az időszakos megújuló energiákkal szemben megbízható atomerőművek közül nem a Ringhals 4. az egyetlen, amely pont a legnagyobb szükség idején kénytelen leállni. Franciaországban is számos problémával kellett a nukleáris reaktorok üzemeltetőinek szembesülniük az idei nyáron, így a teljesítmény továbbra is a sokéves átlag alatt van, és csak remélni lehet, hogy hamarosan ismét megkezdhető az áramtermelés a karbantartási munkákat követően.

 

Ringhals 4 atomenergia Svédország Finnország atomerőmű
Kapcsolódó cikkek