A horvát kormány az energia- és élelmiszerárak drágulása miatt átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki, amellyel segíteni kívánja a háztartásokat és a vállalkozókat

– mondta Nina Obuljen Korzinek kulturális miniszter szerdán a horvát közszolgálati rádiónak adott interjújában, jelezve, hogy korlátozni fogják egyes élelmiszerek árát a családok védelmében. A horvát sajtó napok óta találgatja, milyen intézkedésekkel készül a kormány, hogy megállítsa a drágulásokat. Eddig kevés információ szivárgott ki, a kabinet a teljes csomagot csütörtöki ülésén mutatja be.

Smiling,Young,Woman,Taking,Dairy,Products,From,Shelf,In,The, horvát, ársapka
Fotó: Shutterstock

A horvát közszolgálati televízió (HRT) úgy tudja, 

Zágráb egyebek között korlátozni fogja a tej, a cukor, az olaj és a darált hús árát.

A Telegram című horvát internetes portál kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta: 

egyetlen energiahordozó sem fog drágulni a háztartások számára. 

„Sem a villany, sem a gáz, sem a víz, sem a távfűtés” – idézte a lap a forrást.

Hozzátették, hogy a nonprofit szektor és a közintézmények, mint az iskolák, óvodák, kórházak és az egyesületek ugyanolyan áron kapják majd a gázt és az elektromos áramot, mint a háztartások. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, a vállalkozások és az önkormányzatok milyen támogatásban részesülnek.

A horvát kormány idén áprilisban hosszú távon 

25 százalékról 13 százalékra csökkentette a lakossági gáz áfáját, az április 1-jétől jövő március 31-ig tartó időszakra pedig 5 százalékra.

A villamos energia áfája marad 13 százalék, ugyanakkor az energiadrágulás és az attól elmaradó áremelés különbözetét a Horvát Elektromos Művek (HEP) vállalta át.

Ma Varsó lő, holnap az EKB, fokozódhat Közép-Európa magányossága

Miközben sorjáznak a világban a hatalmas kamatemelések, a lengyel jegybank ma várhatóan lassít a tempón, egy nappal egy valószínűleg méretes EKB-szigorítás előtt. Rosszul jöhet ez a közép-európai devizáknak, ha az európai földgázárak elszabadulnak és nem érkeznek kedvező jelek Brüsszel irányából a lengyelek és magyarok visszatartott uniós pénzeiről. A híreket fojtott izgalommal figyelik a régió devizapiacain.

A gázártámogatás a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat is érintette, egy meghatározott fogyasztásig, utalványos rendszerben. A nagyobb vállalkozásoknak azonban havonta 300-400 százalékkal is emelkedett a villany- és gázszámlája az április 1-jétől eltelt időszakban.

Augusztus végén a kormány újabb intézkedést fogadott el: 5 százalékra csökkentette a faforgács, a pellet, a brikett és a tűzifa általános forgalmi adóját (áfa), valamint nulla százalékra a napelemekét. Az említett termékeken kívül 5 százalékra csökkentették a távhőszolgáltatás áfáját, beleértve a szállításhoz kapcsolódó díjakat is, a törvény hatálybalépésének napjától 2023. március 31-ig. A törvényjavaslatot még a parlamentnek is el kell fogadnia.

Zágráb kedden újabb rendeletben rögzítette az üzemanyagok árát is.

A benzin kiskereskedelmi ára 0,57 lipával (1 kuna = 100 lipa), 10,62 kunára (567,64 forint) csökkent, míg a gázolajé 0,54 lipával, 12,89 kunára (688,97 forint) nőtt.

Az árszabás – amely a benzin és a gázolaj esetében literenként egyaránt 0,65 kuna rögzített árrést határoz meg – az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik a következő egy hétre.

Óriási a munkaerőhiány Horvátországban 

Akkora a munkaerőhiány Horvátországban, hogy az ország egyes részein elmaradhat idén az almaszüret, mert nincs aki leszedje a gyümölcsöt. A munkáltatók a problémát külföldi vendégmunkásokkal próbálják megoldani.