Kiírja Zuzana Caputová szlovák államfő azt a népszavazást, amelynek kezdeményezői mintegy 400 ezer aláírást gyűjtöttek össze az Eduard Heger vezette kormány azonnali menesztése, illetve az alkotmány népszavazásokról szóló részének módosítása céljával – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az államfő közleménye alapján hétfő este.

szlovákia
Fotó: Javier Soriano / AFP

Továbbra sem dőlt el, hogy a népszavazáson egy vagy két kérdésre lehet majd válaszolni, mivel az államfő jelezte:

a kormány azonnali menesztését célzó kérdést megvizsgáltatja az alkotmánybírósággal, mivel véleménye szerint az nincs összhangban az alaptörvénnyel.

Az aláírásgyűjtést a legerősebb ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány kezdeményezte, és több más ellenzéki párt is támogatásáról biztosította.

A szlovák jogszabályok szerint egy népszavazás kiírásához 350 ezer támogató aláírásra van szükség.

A népszavazást az államfő írja ki az aláírások benyújtását követő legfeljebb 30 napon belül. A referendum indítványozói augusztus végén adták le az államfői irodának a 406 ezer aláírást tartalmazó petíciós íveiket, ezek közül 381 ezer bizonyult érvényesnek.

A referendum – amelynek az időpontja még nem ismert – egy vagy két kérdést tartalmaz majd. Az egyik – amelyik biztosan szerepel a referendumban – arról szól, hogy módosítsák-e az alkotmányt úgy, hogy a törvényhozás hivatali időszaka nemcsak a parlament döntése, hanem egy népszavazás eredménye alapján is lerövidíthető legyen.

A referendum második kérdése – amennyiben az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek minősíti – az lesz, hogy azonnali hatállyal lemondjon-e az Eduard Heger vezette kormány.

Szétesőben a szlovák kormánykoalíció

A kormánykoalíció hárompártivá zsugorodik, Eduard Heger kormánya pedig elveszíti többségét a pozsonyi parlamentben.

Az már az államfő hétfői bejelentése alapján bizonyosnak tűnik, hogy a referendum kezdeményezőinek elképzelése ellenére a népszavazásra nem október 29-én, az idén először azonos időpontban tartandó helyhatósági és megyei választásokkal együtt kerül sor.

Október 29-ét azért szerették volna elérni a petíció kezdeményezői, mivel jelentősen növelte volna annak az esélyét, hogy a népszavazáson elégséges számú szavazópolgár vehessen részt, ezáltal az érvényes legyen. Szlovákia történetében eddig nyolc alkalommal került sor népszavazásra, de ezek közül – a megkövetelt 50 százaléknál alacsonyabb részvétel miatt csak egy lett érvényes, amelyet 2003-ban az ország európai uniós csatlakozásáról tartottak, és amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt.

A mostani népszavazási kezdeményezés előzménye, hogy tavaly egy – ugyancsak az Irány által kezdeményezett – petíciós akcióban mintegy hatszázezer aláírás gyűlt össze egy előre hozott választásokat célzó népszavazás kiírására. Arra azonban nem került sor, mivel Zuzana Caputová államfő úgy döntött, hogy nem írja ki, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a referendum kérdéseit.

Csökkent a szlovák és a cseh reálbér

Jelentősen emelkedett az átlagkereset Csehországban és Szlovákiában. A magas azonban mindkét országban számottevően árnyalja a képet.