A rekordtermelés jókor jön, ugyanis Európa az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiaválságát éli át.

A napelemek az villamosenergia-termelésének mintegy 12 százalékát adhatták a májustól augusztusig terjedő periódusban, ha az ezek által termelt áramot földgáz égetésével kellett volna előállítani, az 29 milliárd eurójába fájt volna az öreg kontinens lakosságának. 

 

Solar energy and wind energy
Fotó: Daniel Reinhardt / DPA

A számok megerősítik azt az elméletet, amely szerint a megújuló energiaforrások játszhatnak döntő szerepet a fosszilis energiaforrásoktól való elszakadásban – írja a Bloomberg.

Megtérülnek a napenergia-kapacitásba irányuló befektetések

– hangsúlyozta Pawel Czyzak, az Ember éghajlati elemzőközpont szakértője. A minden terawattórája megtakarítást hoz a lakosságnak – mondta –, nyilvánvalóan minél több napelemparkra van szükségünk.

 


 

A napenergia-termelés elérte a 99,4 terawattórát a nyári hónapokban, ez 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A napelemek segítségével a földgázhasználat 20 milliárd köbméterrel csökkent.

A fejlesztések továbbra is olyan ütemben zajlanak, hogy a napelemek által termelt villamos energia rekordokat dönthet évről évre a következő évtizedben.

Idén nyáron persze a keresletet az oroszországi gázszállítások bizonytalanabbá válása mellett a hőhullámok miatt megnövő légkondicionálási igény is fűtötte. Emellett a franciaországi atomreaktorokat karbantartás miatt bezárták, így az európai hálózatból kiesett az egyik legnagyobb alacsony szén-dioxid-kibocsátású táplálója. A nagy melegben a vízi utak nemcsak hajózhatatlanná váltak, hanem a vízenergia-termelés is megnehezült.
Az azonban tény, hogy a napelemek sokkal kevésbé hatékonyak télen, így tehát továbbra is kihívás Európának orosz gáztól való függés. A megújulók közül télen a szélenergia jelenthetne megoldást, ez azonban jóval kiszámíthatatlanabb energiatermelési mód.