Nemzetközi gazdaság

Félő, hogy az este áram nélkül marad Lengyelország

A lengyel környezetvédelmi miniszter szerint nem fenyeget áramszünet, de ha az áramszolgáltatás nem nézne szembe kihívással, felesleges lenne nyugtatgatni a népet. A szankciók miatt nincs elég szén az áramtermeléshez, ma nem jól muzsikáltak a szélfarmok, és a hálózatüzemeltető PSE az esti csúcs idejére „veszélyidőszakot” jelentett be.

„Veszélyidőszakot” jelentett be a péntek esti, 7 és 9 óra közötti áramfogyasztási csúcsra a lengyel hálózatüzemeltető PSE, miután a háborús szankciók okozta szénhiány csökkentette az erőművek termelését, és pénteken eddig a is a szokottnál vékonyabban csordogál.

Christmas Season In Warsaw
Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto via AFP

A PSE arra kért egyes cégeket, hogy az este csökkentsék az áramfogyasztásukat, az áramtermelőknek pedig többletkapacitásokat kell biztosítaniuk a rendszer számára.

A „veszélyidőszak” bejelentése precedenst jelent, különösen úgy, hogy a hálózatüzemeltető rendszeresen díjat fizet az erőműveknek, hogy legyenek tartalékkapacitásaik, és az ipari fogyasztóknak, hogy készek legyenek szükség esetén kevesebbet kivenni a rendszerből – írta a Reuters.

Anna Moskwa klíma- és környezetvédelmi miniszter a Twitteren közölte: összehívta az energiabiztonsági csoportot, és a nehézségeket az okozza, hogy a mai napon kevés a szél és a megújuló energia.

Az áramtartalékok újratöltése folyik. Nem fenyeget áramkimaradás

– tette hozzá.

A veszélyidőszak bejelentése automatikus, a hálózatüzemeltetőnek kötelező megtennie, ha a tartalék egy bizonyos szint alá csökken.

Péntek délben a lengyel fogyasztásnak mintegy 20 százalékát fedezték a naperőművek. A szélerőművek keveset termeltek, a szénerőművek pedig a hétvége előtt szokták csökkenteni a termelésüket, mindezen tényezők eredőjeként esett a rendszertartalék a kritikus szint alá – írta a Reuters.

A szénerőművek már hetek óta a kapacitásaik alatt üzemelnek, a piaci feltételekre hivatkozva. A szankciók miatt a hatalmas orosz szénimport ellehetetlenült, és az ország több millió tonna szén behozatalára szorul más forrásból. A fűtésre is sokak által használt szénért hatalmas a tülekedés, jelentések szerint volt, aki napokig állt sorba érte.

A Financial Times pénteki jelentése szerint egyes uniós tagországok – köztük a lengyelek – újabb szankciók kivetését sürgetik Moszkvára.

 

 

 

energiaválság hálózatüzemeltető szélfarmok lengyel megújuló energia szankciók áramszünet áramszolgáltatás
Kapcsolódó cikkek