Japán úgy döntött, hogy betiltja a vegyi fegyverekhez és nukleáris fegyverekhez köthető áruk Oroszországba történő exportját, mivel Vlagyimir Putyin múlt heti nyilatkozatai után attól tartanak, hogy Moszkva atomfegyvereket vetne be az ukrajnai háború során – közölte hétfőn Hirokazu Matsuno kabinetfőtitkár nyilatkozata alapján a Reuters.

Political,Relationship,Between,Japan,And,Russia.,National,Flags,On,Cracked
Fotó: Shutterstock

Japán ezzel tovább bővíti az Oroszországra kivetett szankcióinak körét, 21 orosz szervezetet, például tudományos laboratóriumokat is felvett a meglévő exporttilalmi célpontok listájához. A kabinetülést követően kiadott kormányközleményből kiderül, hogy hivatalosan is jóváhagyták a külügyminiszter által az egy héttel ezelőtt már bejelentett új szankciós intézkedéscsomagot.

Japánt mélységesen aggasztja annak a lehetősége, hogy Oroszország az ukrajnai inváziója során nukleáris fegyvereket vethet be

– ismertette aggodalmait Matsuno egy sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy Japán továbbra is együtt fog működni a nemzetközi közösséggel Ukrajna támogatásában, és partner lesz a háborút kirobbantó fél megfelelő szankcionálásában is.

Fehér Ház: Amerika választ fog adni, ha Moszkva beveti az atomfegyvereit

A nemzetbiztonsági tanácsadó ugyanakkor nem pontosította, milyen választ adna Washington.