Megint, egymás után hatodszor is kamatot csökkentett pénteki ülésén az orosz központi bank, az orosz irányadó kamat ezúttal fél százalékkal lett alacsonyabb, 7,5 százalék.

Russian,Central,Bank,In,December
Fotó: Shutterstock

Ez a szint alig magasabb, mint a legnagyobb közép-európai gazdaságoké, ahol idén meredeken emelkedtek a kamatok, mert a jegybankok az ukrajnai háború és a szankciós ütésváltások miatt továbbra is szárnyaló ellen harcoltak. A 11,5 százalékos magyar alapkamatnál pedig jóval alacsonyabb.

Az oroszok immár 12,5 százalékponttal csökkentették a jegybanki kamatot a 20 százalékos tavaszi csúcs után, ahová azután kellett feltolniuk, hogy zuhantak az orosz piacok az Ukrajna ellen február végén indult támadást követően. A sokk először a 80-as szint környékéről 150-en túlra rogyasztotta a rubelt a dollár ellenében, később azonban meredeken erősödött. A jelenlegi 60 körüli szint – egy év alatt 17 százalékos erősödés – azt jelenti, hogy a rubel a világ egyik legjobban – ha nem a legjobban – teljesítő devizája, igaz, hogy a pénzügyi tranzakciókat is bénító szankciók következtében egy eltorzított piacon.

 

Az orosz éves infláció, amely a tavasszal megközelítette a 18 százalékot, augusztusra azonban 14,3 százalékra emelkedett, ami magas, de sok közép-európai ország elfogadná a magáé helyett. Az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnában 23,8 százalék infláció, a fő jegybanki kamat pedig 25 százalék, és a központi bank jelezte, hogy akár évekig magas maradhat.

Egész jól teljesít az orosz gazdaság

A pénteki orosz kamatcsökkentés kisebb volt, mint a júliusban végrehajtott 150 bázispont, és a bank jelezte, hogy a monetáris viszonyok immár szigorú helyett semlegesek.

A jegybank azonban – a drágulás ütemének lelassulása ellenére – valamelyest aggódóbbnak tűnik az infláció miatt, mint korábban – jegyezte meg William Jackson, a Capital Economics feltörekvő piaci főközgazdásza.

A jegybank megemlítette, hogy a háztartások inflációs várakozásai megemelkedtek, holott korábban azt állította, hogy jelentősen csökkentek, és azt is, hogy a rövid távú inflációs kockázatok kiegyensúlyozottak (pedig júliusban még azt mondta, hogy az inflációcsökkenési kockázatok nőttek).

Emögött az lehet az egyik tényező, hogy a gazdaság visszaesése kisebb, mint a döntéshozók korábban várták

– írta Jackson. Hozzátette: mindezek megerősítik, hogy a kamatlazítás innentől lassabb lesz. A Capital Economics szerint idén még 50 bázisponttal mehet lejjebb az orosz kamat – vagyis a cseh 7 százalékra és a lengyel 6,75 közelébe –, jövőre pedig újabb 150 bázispontos csökkenés várható.