Kína, amely a koronavírussal szemben a mai napig szigorú lezárásokkal harcol, sokáig sikeresen tartotta távol a majomhimlőt az országtól, ám ennek mára vége. Szombaton a helyi járványügyi hivatal élén álló Vu Cunju a Twitter kínai megfelelőjén, a Weibón közölte, hogy az országban is megjelent a betegség.

majomhimlő
Fotó: Shutterstock

Az első esetet a délnyugati Csungking területén észlelték, egy külföldről érkező esetében, ám azt nem árulták el, hogy a fertőzött kínai vagy külföldi állampolgár. Ugyanakkor 

Vu öt tanácsot is közzétett bejegyzésében, hogy hogyan kerülhető el a betegség, melyek közül az első az volt, hogy kerüljék az érintkezést a külföldiekkel.

Bár sokan a tanács hatására megkönnyebbülésüknek adtak hangot, mondván, nem ismernek sok külföldit, mások felhívták a figyelmet arra, hogy a javaslat a koronavírus kezdeti időszakát idézi, amikor sokan kerülték a kínaiak közelségét a fertőzéstől való félelem miatt – írja a CNN.

A bejegyzések között pedig sokan kritizálták a koronavírus-járvány kapcsán tett kínai intézkedéseket is,

melyek a kezdeti sikerek ellenére mára a legszigorúbbak között találhatók, a lakosság rosszallását kiváltva ezzel. A drákói szigor miatt a járvány harmadik évében a helyi járványügyi hatóságokba vetett bizalom is egyre inkább megrendülni látszik, miközben a lezárások a gazdasági célok elérését is nehezítik az országban. 

Gyakorlatilag már senki sem bízik abban, hogy a hivatalos célként megjelölt 5,5 százalékos növekedést sikerül elérnie Pekingnek, különösen annak tükrében, hogy az ország gazdaságának mintegy negyedét kitevő ingatlanszektor területén egyre nagyobb problémák tapasztalhatók.